Nepříliš zdravý životní styl se nepříznivě odráží nejen na tělesné zdatnosti, ale často i na vzhledu. Jedním z častých estetických problémů jsou rozšířené žilky. Dříve se objevovaly téměř výhradně u starších lidí, zejména v důsledku hormonálních změn. Jenže naše generace trpí nedostatkem pohybu a nadváhou, k tomu se přidávají nejrůznější zlozvyky jako kouření, nadměrné pití alkoholu apod. A právě díky tomu se nevzhledný problém v podobě žilek stále častěji objevuje i u lidí mladšího věku. Existuje několik osvědčených a poměrně účinných způsobů, jak se s pomocí domácích prostředků rozšířených žilek zbavit nebo jejich projevy výrazně potlačit.

Když nedozrají rajčata

Pomocnou ruku v boji proti žilkám nabídnou nenápadné a běžné věci. Asi každému zahrádkáři se stane, že na konci sezóny mu zbudou zelená rajčata, která nestihnou dozrát. Většinou končí na kompostu, protože obsahují jedovatý solanin, nebo se zelených rajčat dá udělat třeba čatní. Solanin se vyskytuje i ve zralých rajčatech, naštěstí v minimálním množství. Zelená rajčata ho mají mnohem více. Jenže je to právě jedovatý solanin, který je velmi silným pomocníkem při boji s celou řadou kožních obtíží, rozšířené žilky nevyjímaje. V průběhu sezóny nebo na podzim si utrhněte pár zelených rajčat, rozkrájejte je na plátky a přikládejte na postižená místa. Nechte je působit asi 5 minut. Celou kůru opakujte nejméně dva týdny a výsledky by se měly dostavit.

Místo nezralých rajčat můžete sáhnout po některé ze zelených odrůd, v Česku je nejčastěji k dostání Green zebra nebo Green tiger. Obsahují sice solaninu o dost méně, svůj účinek však mají. Případně použijte obyčejnou bramboru. Opět ji stačí nakrájet na plátky a přikládat. Kůra bude trvat o něco málo déle, ale brambory zase pokožku tolik nevysušují.

Petrželový odvar s mlékem

Domácím prostředkem proti žilkám je i petržel zahradní (Petroselinum crispum), kterou známe jako výbornou přísadu do jídel. Jedná se ale o velmi účinnou léčivku obsahující velké množství vitamínu C, dále vitamín A, draslík, železo a mnoho dalších látek. Velmi příznivě působí na detoxikaci organismu, zlepšuje krevní oběh a omezuje otoky. To vše může při léčbě rozšířených žilek pomoci. Petržel se užívá vnitřně v podobě odvaru ze sušených listů nebo ze semen. Proti problémům s žilkami ji lze aplikovat také přímo na pokožku, když odvar z petrželové natě smícháte s mlékem. Výslednou tekutinou potřete postižená místa a nechte zhruba půl hodiny působit. Kůra by měla zabrat asi po třech týdnech.

Bylinkové tinktury si vyrobíte sami

Proti rozšířeným žilkám skvěle fungují i bylinkové přípravky. V lékárně zaplatíte za různé tinktury nemalé částky. Přitom rostlinky pomáhající s rozšířenými žilkami jsou poměrně běžné. Třeba takovou mochnu husí (Potentilla anserina) najdete na vlhkým místech luk, v příkopech podél cest a někdy jako nevítaný plevel na zahrádkách. Používá se především nať, případně oddenek. Látky v ní obsažené působí proti křečím, uvolňují svalstvo a mají dezinfekční účinky. Vyrobit si vlastní tinkturu je zcela jednoduché. Stačí asi polovinu sklenice naplnit natí mochny a dolít ji pokud možno čistým alkoholem – lékárenský líh můžete zaměnit třeba za vodku, gin či jiný čistý destilát. Tinkturu pak pravidelně nanášejte na místa, kde se objevují rozšířené žilky.

Babské ucho

Na zahradě potkáte také šalvěj přeslenitou, neboli babské ucho (Salvia verticillata), případně šalvěj lékařskou (Salvia officinalis). Antiseptické účinky této rostlinky jsou velmi dobře známy, příznivě působí také na pleť, díky vysokému obsahu silic a kafru. Z šalvěje si lze vyrobit odvar, který se používá vnitřně, případně opět tinkturu. Dobrou volbou bývá šalvějová mast, kterou si poměrně snadnou vyrobíte vylouhováním listů v rozehřátém tuku. Vystačíte si s obyčejným sádlem, ale pokud chcete opravdu pěknou mastičku domácí výroby, využijte bambucké máslo nebo kokosový olej.

Zdroj: prirodajelek.cz, ceskozdrave.cz