Německý boxer

Toto německé plemeno se původně využívalo jako lovecké a hlídací, ale později byli boxeři objeveni jako skvělí, byť svérázní společníci. Podsadití, dobře osvalení krátkosrstí psi s typickou tlamou a neodolatelným výrazem jsou ideálním psem pro rodinu.

Svou „smečku“ včetně dětí prostě milují, a přestože dobře socializovaný boxer není agresivní, v případě ohrožení by svou rodinu neváhali bránit s maximálním nasazením. Tento inteligentní a všestranný pes je také velmi spontánní, hravý a zvědavý. Jeho temperament, který se projevuje bouřlivým vítáním návštěv a nejrůznějšími kousky, je pověstný. Není divu, že na toto psí tornádo s milujícím srdcem majitelé nedají dopustit.

Bearded kolie

Toto velmi staré plemeno, jehož vzhled se v průběhu staletí podstatně měnil, pochází z britských ostrovů a jeho příslušníci původně sloužili jako spolehliví ovčáčtí psi. Přestože tento chlupáč s dlouhou srstí po celém těle může na první pohled působit poněkud neobratně, opak je pravdou.

Jedná se o velmi temperamentního psa, který pohyb prostě miluje. Je také inteligentní a citlivý, byť někdy při výcviku poněkud tvrdohlavý. Získat si srdce svých pánů ale není pro tyto aktivní, energické, veselé psy, které je neustále slyšet do daleka, vůbec těžké.

West highland white teriér

Toto bílé plemeno, důvěrně přezdívané westík, bylo vyšlechtěno v 19. století z původně loveckých psů žijících ve Skotsku. A nevelký, ale dobře stavěný chundelatý teriér s bystrým pohledem se rychle stal oblíbeným společníkem.

K tomu ho předurčuje nejen roztomilý vzhled, ale i okouzlující osobnost. Je to sebevědomé a odvážné plemeno, jehož příslušníci jsou zároveň velmi hraví, živí a veselí. Mají i typickou svéhlavou povahu teriérů, takže se s nimi opravdu nikdo nenudí. Nezbedné kousky těchto extrovertů ale nedokážou nikoho nadlouho rozzlobit, k těmto čiperným psíkům prostě patří.

Bernský salašnický pes

Toto nádherné staré plemeno původem ze Švýcarska bylo v minulosti využíváno jako ovčácký pes nahánějící stáda, ale jeho příslušníci, zapřažení do vozíčku, také třeba pomáhali rozvážet mléko.

Pomoc člověku není pro tohoto psa žádný problém, je velmi inteligentní a učenlivý, mírumilovný a poslušný. Navíc je na tohoto huňatého majestátního psa s přátelskýma očima a výraznou bílou náprsenkou krásný pohled. Není to ale jen spolehlivý pracant, nýbrž také velmi hravý pes, který rád dovádí, miluje pohyb a dlouho si uchovává kouzelnou ztřeštěnost malého štěněte.