1. Nestříhejte kočce vousy

Kočky mají na tvářích přibližně 24 hmatových chlupů, další mají na bradě či nad obočím, ale i na zadní straně nohou. Zdaleka je nemají pouze pro parádu.

Na koříncích hmatových vousů jsou totiž čidla, která pomáhají vnímat odchylku každého vousku z jeho obvyklé polohy. Tak kočka získává informace o nejbližším okolí i tehdy, kdy není dobře vidět. Kočka, která o vousy přijde či je má zkrácené, bývá značně neklidná, ztrácí orientaci. V krajním případě začne narážet do věcí a ztratí i smysl pro rovnováhu.

2. Nenechávejte otevřené okenní ventilace

Nezajištěné otevřené ventilace na oknech mohou pro kočky představovat smrtelnou past. Proto nikdy nenechávejte otevřené ventilačky na oknech, když je kočka sama doma. Podobné nebezpečí však hrozí také v nočních hodinách, když spíme.

Kočka, která se touží dostat pootevřeným oknem ven, si často způsobí zranění uvíznutím či skřípnutím. Dokonce se v této souvislosti mluví o syndromu sklápěcího okna. Vhodným řešením mohou být speciální ochranné mřížky výklopných oken, které nebezpečnou štěrbinu zakryjí. Další možností je umělohmotná pojistka na okno, kterou je možné šířku otevření okna regulovat.

3. Nepěstujte jedovaté rostliny

Pokud chováte kočku v bytě, určitě byste neměli zvíře nechávat v prostoru, kde jsou pro něj jedovaté rostliny. K těm nejvíce problémovým patří rostliny, které obsahují ve svých pletivech šťavelany (drobné jehličky krystalů) poškozující sliznice a způsobující otoky. K takovým patří difenbachie, filodendrony, monstery, kaly, aglaeonemy a anturia. Nemalé nebezpečí představuje také oleandr.

Kočky, které se pohybují venku mají k dispozici čerstvou zelenou trávu. Domácí kočky takovou možnost nemají a proto je tolik lákají listy pokojových rostlin.

4. Nezavírejte kočku v autě

V zimních i letních měsících hrozí kočkám ponechaným v autě velké nebezpečí. Teplota se uvnitř vozu velmi rychle zvyšuje či snižuje podle ročního období. Pobyt tak může mít pro zvíře fatální následky i za poměrně krátký čas.

5. Nehlaďte kočky na břiše

Chování koček je v mnoha ohledech odlišné od psů. Nenechte se tedy unést ve chvíli, kdy si kočka lehne na záda a ukáže bříško. To, že vám odhalí svou nejzranitelnější část těla, je signál velké důvěry. Ale určitě ne žádost o hlazení na břiše. Většině koček není hlazení na břiše příjemné. Některé takovou situaci řeší útěkem, jiné dokonce poškrábáním či pokousáním.

Pokud budete chtít kočku podrbat, pak zvolte jinou část těla – např. kolem uší, pod bradou a kolem tváří nebo na hřbetě u ocásku. Nejméně příjemné je kočkám hlazení celou dlaní, při kterém vzniká statická elektřina. Vhodnější je tedy jemné škrábání prsty.

6. Nezírejte kočce do očí

Upřený pohled kočky považují za výhrůžku. Je pro ně zastrašující a rušivý a samy ho používají v případě, že chtějí zastrašit jinou kočku. Pokud chcete navázat přátelský kontakt s cizí kočkou, nikdy nezačínejte upřeným pohledem. Vhodné je spíše mrkání – působí na kočky uklidňujícím způsobem.

7. Nestresujte kočky strašením

Na internetu kolují videa, ve kterých se kočky velmi vyděsí zdánlivě obyčejné věci – salátové okurky. Problém ani tak není v okurce, jako ve způsobu, jakým ji lidé ke kočce dají. Kočky nemají rády překvapení a tak je předmět, který se znenadání objeví v jejich blízkosti, výrazně vyvede z rovnováhy.

Zdroj: krmeni.cz/zivot-s-kockou-kocka