Slepice musí mít především neustále přístup k čisté vodě. V běžných nádobách je třeba ji často měnit, v napáječce, která je umístěná ve stínu nebo v kurníku, vydrží čistá déle. Do vody můžeme přidat i speciální přípravky, které podporují zdraví a trávení slepic a díky nízkému pH do jité míry slouží jako prevence onemocnění, nebo doplňují minerály (Acidomid, Optimin aj). V zimě může i v kurníku teplota klesnout pod bod mrazu. Dobře živeným slepicím to nevadí, ovšem zamrzne i voda. Prevencí jsou topné desky nebo topná tělíska určená právě pro tento případ. Vodu zahřívají jen velmi mírně, nezamrzne ovšem. Pokud do vody za mrazů kápneme trochu jedlého oleje, slepice si při pití namastí hřebínky. Díky tomu nejsou tak náchylné na namrznutí, ke kterému může dojít právě kvůli máčení ve vodě.

Krmné směsi, doplňky a bylinky

Krmení šrotovanými směsmi je jednoduché a slepicím zajistí přísun všech živin, vitaminů i minerálů. K dostání jsou buď ve formě granulí, nebo jemného šrotu. U snášejících slepic je vhodné do směsi ještě přimíchávat přípravkem pro nosnice s vitamíny a minerály, především kvůli vápníku. Podávat můžeme rovněž podrcené skořápky.

Krmné směsi můžeme svlažit vodou, slepicím se pak lépe jedí. Místo vody je lze vylepšit kefírem (například vyrobeným tibetskou houbou), který zároveň dodá bílkoviny a prospívá trávicímu traktu. Jen na opravdu rozlehlém výběhu si slepice najdou od jara do podzimu dostatek bezobratlých. Kromě kefíru jim proteiny doplní i zbytky masa či tvaroh. Zvláště v zimě můžeme krmení obohatit mačkanými vařenými bramborami. I vařené dýně mohou slepicím zpestřit jídelníček, dále zbytky ovoce a zeleniny z kuchyně, naklíčená semena – především pšenice (která se běžně podává i nenaklíčená). Podávat můžeme i namočené staré pečivo, ale nemělo by tvořit základ jídelníčku, pouze doplněk - směs obilí je pro slepice vhodnější.

Hrstka slunečnicových semen je pro slepice pochoutkou a přispěje ke zdravému, krásně lesklému peří. Díky podávání laskomin si získáme důvěru svých svěřenců, někteří se při troše trpělivosti naučí zobat z ruky. V zimě, když slepice nemají k dispozici zeleň, jsou skvělým vitaminovým doplňkem nasušené podrcené kopřivy, které přidáme do krmiva.