Dobrý úmysl

Lidé doma schraňují především staré pečivo a při procházce městem ho nabízí ptákům. Ti se nezdráhají a nepřebírají. Bohužel nejde jen o tvrdé housky, ale i cukroví, chlebíčky, jednohubky a koláče z listového těsta. Občas se lidé neobtěžují krájením a mezi kachny a labutě hodí celý bochník chleba. Je třeba si uvědomit, že to, co byste sami nesnědli, není vhodné ani pro zvířata. Plesnivým, mastným, kořeněným nebo prošlým jídlem jim způsobíte ty samé potíže.

Na první pohled se může zdát, že nejde o nic vážného, ale ornitologové mají jiný názor. Pečivo ptáky rychle zasytí, ale nedodá jim žádné vitamíny ani minerály, které potřebují pro život. Mimo to, co jim nahází lidé, nepřijímají žádnou jinou potravu, protože nemají pocit hladu. Z pečiva přijmou hlavně sacharidy. Ptáci se cítí najedení, ale ve skutečnosti strádají a po čase začnou trpět podvýživou.

Bez pomoci

Pečivo obsahuje jemné krystalky soli a koření. Pro člověka je množství obsažené v jednom rohlíku zanedbatelné, ale kachny nebo labutě je neumí zpracovat a způsobují jim zdravotní potíže. Tvrdé kůrky se ve vodě nestihnou rozmočit a ptáci si při krmení často poraní jícen.

Konzumace pečiva má negativní vliv i na mláďata. Zpomaluje jejich růst, brání dostatečnému opeření a způsobuje deformaci křídel. "Angel wings" (andělská křídla) je specifické postižení, při kterém ptáci ztrácí schopnost létat. Jen málokdy se podaří nevyvinuté křídlo zachránit a musí dojít k amputaci. Takové zvíře je po zbytek života v ohrožení, protože si nedokáže obstarat potravu ani se ubránit útokům.

Stačí místo pečiva dávat stranou slupky z celeru, mrkve, kedlubny a zbytky zelí. Přidejte ovesné vločky, hrách a kukuřici. Vždy dbejte na to, aby pečiva i zeleniny bylo jen omezené množství, které stačí vodní ptáci spořádat. Zbytky, které zůstanou na hladině bohužel znečišťují vodu.