Dokud je k mání hmyz, hmyzožravé druhy ptáků mu dají přednost a kvůli plnému krmítku rozhodně nezleniví. V dnešní krajině ovšem nenachází dostatek úkrytů ani potravy, proto je vyvěšování budek, výsadba vhodných keřů a také přikrmování tak důležité. V době hnízdění se ptáci za pomoc odmění. Jsou prvotřídní biologickou ochranou, neboť každá rodinka za sezónu zkonzumuje miliony mšic a housenek. I semenožraví a plodožraví ptáci, jako jsou kosi, drozdi a vrabci, nosí mláďatům měkké a výživné bezobratlé.

Zdravá ptačí strava

Vhodná jsou veškerá semena, ořechy a plody. Většina ptáků miluje výživné slunečnice, které by na krmítku nikdy neměly chybět. Dále můžeme nabídnout semena konopí, lnu, máku nebo prosa senegalského, plevelů, pšenici, oves či ovesné vločky. Zpestřením je kousek jablka, hrušky, sušené zahradní i plané plody. Veškerá strava musí být kvalitní, nesmí plesnivět. Syrový lůj je rovněž zdroj energie i živin. Kousky zavěsíme na koncové větve stromů, z rozpuštěného loje a semínek můžeme připravit rozmanité dobroty. Na krmítko nikdy nedáváme kuchyňské zbytky, ať už slané, či sladké, ptáky mohou zabít. Ani pečivo není vhodné. Zato je prospěšné přidat vodu - napajedla a koupadla jsou pro ptáky dobrodiním nejen v létě.

Bezpečné a pohodlné krmítko

Krmítko musí potravu chránit před deštěm a sněhem. Stále oblíbenější jsou krmítka samonásypná, která potravu chrání dokonale a ptáci nebudou strádat ani v době naší případné nepřítomnosti. Na zdroj potravy spoléhají a neměli bychom je zklamat. Moderní samonásypná krmítka mají i další výhody – ptáci nemohou po potravě chodit a kálet do ní. Krmítka můžete navíc snadno rozložit a omýt – to vše slouží jako zdravotní prevence, neboť na krmítku se potkává velké množství ptáků. Do krmítka nesmí doskočit kočka, která představuje velké nebezpečí po celý rok. Mělo by stát na hladkém sloupku (pomůže kovový límec) či viset dále od kmene stromu nejméně 1,5.

Místo koulí v jednorázových síťkách můžeme zavěsit elegantní klícky a do nich vkládat koule bez sítěk. Prázdné síťky totiž představují riziko pro ptáky, kteří se do nich mohou zamotat, i psy.

Kdo možná přiletí?

Sýkorky dávají přednost slunečnicím, ořechům, loji. Zvonek rád zobe i bukvice a semínka šípků. Dlask miluje i pecky třešní a višní, které hravě rozlouskne. Pestrý stehlík vyhledává semena bodláků. Vrabci si smlsnou na obilninách, červenky a kosy potěší ovoce. Lůj může přilákat i strakapouda. Ovšem všichni svorně si pochutnají na výživných slunečnicích.