obrázek z archivu ireceptar.cz

Moravská badgeta čili šnoblák, krásné a mizející plemeno holuba

Nezvyklé jméno nese krásný a statný holub, vyšlechtěný na Moravě. Zkušený chovatel Jiří Povejšil, jehož chovní holubi jsou oceňováni i na výstavách, se snaží toto zajímavé plemeno zachránit.

„Moravské bagdety se chovají především na Moravě, u nás v Čechách je chovatelů tohoto národního plemena jen několik,“ říká Jiří Povejšil z Dubé. „Bohužel tihle zajímaví holubi jsou na ústupu, a tak se snažím napomoci jejich záchraně. Problém je ale v tom, že se těžko shání nová krev. Špičkových jedinců, tedy holubů silné, statné postavy je málo. V chovu provádím přísnou selekci a vylétnout nechávám jen postavově velká holoubata. Kvůli specifičnosti plemena představuji své holuby na výstavách až ve věku dvou nebo tří roků, protože teprve v této době mají plně vyvinuté ozobí a obočnice. V těchto letech jsou vyvinuti exteriérově, ale pohlavně dospívají jako každé jiné plemeno, tedy březnový výletek jde do páru už na podzim,“ svěřuje se známý český chovatel.

Holub vyšlechtěný na Moravě

Moravská bagdeta je jedním z nejmladších holubích plemen a jako samostatné plemeno byla uznána až v roce 1967. Vznikla křížením francouzských, štajnhajmských a českých bagdet, španiérů a dokonce i moravských pštrosů. Mnozí chovatelé tyto holuby považovali zpočátku za křížence a nazývali je podle delšího zobáku šnobláci, turci nebo nosáci. Až později se jejich chov rozšířil na Brněnsku a na jižní Moravě.

pravý selský holubníkpravý selský holubníkAutor: Archiv ireceptar.cz

„Proč nechovám české bagdety? Protože českých je hodně. A já chci zachránit národní plemeno, které pomalu zaniká. Dnes se na výstavách holubi váží, zda jejich hmotnost odpovídá vzorníku. To chovatele zlobí, protože je chovají pro radost a ne pro váhu. Krmení je dnes drahé, a tak raději přecházejí z holubů robustních na chovy holubů postavových, kteří mají jiné výstavní přednosti“ odpovídá na častou otázku chovatel.

Let holubům prospívá

„Moravská bagdeta je i přes svou hmotnost dobrý letec. Když ji pozorujete, vypadá, že chce každou chvíli vzlétnout, jak je temperamentní. Ale v naší krajině přibývá dravců, proto musí být holubi ve voliéře, což je mnohdy k jejich škodě. Když holub létá, posiluje prsní svaly a má široká prsa, což se u tohoto plemena také hodnotí,“ vysvětluje Jiří Povejšil.

Temperamentní dobráci

U norimberských bagdet zkušení chovatelé tvarují mláďatům zobák masírováním, aby dosáhl potřebného zakřivení. U moravské bagdety takovéto zásahy nejsou zapotřebí.

  • Je to plemeno, se kterým nejsou zásadní problémy – při páření ani s odchovem mláďat.
  • Snáší se dobře i s jinými druhy holubů, nepere se a přes svůj temperament je krotké.

Pan Povejšil s 95 bodovým šampionemPan Povejšil s 95 bodovým šampionemAutor: Archiv ireceptar.cz

Vydatný jídelníček

Moravský budget potřebuje kvůli mohutné postavě vydatné krmivo, v němž převažuje kukuřice, hrách a peluška.

„V sezoně chovným párům přilepšuji výživnějším krmivem, ale v zimě dostávají většinou ječmen, který je ‚teplý’ a dodává jim energii. Výhodou je, že bagdety ‚skousnou’ všechno. Milují třeba máčený chleba. Čekají, až z něho vymačkám vodu a pak se na něj vrhnou jako na nejlepší pochoutku. A také rády hlávkový salát“ říká Jiří Povejšil.

Odchov holoubat

„Moravské bagdety jsou výborní rodiče, pečlivě se starají o potomstvo, ale kolik by za sezonu vyvedly holoubat, přesně nevím. V literatuře se uvádí, že dobrý pár nasedne šestkrát až sedmkrát. Já je nechávám od jara nasednout pouze třikrát a pak chovnou sezonu končím. Vycházím ze zkušeností, že výletci narození v srpnu a později nejsou kvalitní. Jakmile začnou holubi přepeřovat, zavřu jim budníky a už je nenechám nasednout. Nemám teplý holubník, a tak zahájení sezony závisí na rozmarech přírody. Když je teplo, holubi cítí, že přichází jejich doba a začnou se pářit. Samozřejmě, čím nasednou dřív, tím to je pro jejich potomstvo výhodnější,“ konstatuje Jiří Povejšil.

bagdety ve voliéřebagdety ve voliéřeAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Prevence nemocí

Přešlechtěnost holubů má vliv na jejich náchylnost ke onemocnění. Dubský chovatel staví na první místo v prevenci proti nemocem čistotu prostředí, ale bez léků a dalších výživných prostředků se také neobejde.

  • Své miláčky nechává očkovat proti pseudomoru.
  • Přidává jim po celý rok do pití Acidomit a Optimin. Tlumí tak kokcidiózu u holubů a obohacuje jejich potravu vitaminy a minerály.
  • Současně do vody přidává pár kapek Aqua col, které pitnou vodu dezinfikují.

Zasloužená ocenění

Jiří Povejšil na loňské Středočeské výstavě drobného zvířectva v Lysé nad Labem získal se svými holuby čestné uznání. Třikrát byli ohodnoceni 94 body a jeho šampion dokonce získal 95 bodů. Byla to odměna za jeho neúnavnou a obětavou práci pro záchranu národního plemena moravských bagdet.

Akční letáky