Ať už hledáte nového psího společníka, nebo chlupatého člena rodiny, následující desítka roztomilých plemen psů malého vzrůstu vás jistě potěší. Nejen, že jsou roztomilí, ale jsou i láskyplní a milí nejen k lidem, ale i k dalším domácím mazlíčkům.

1. Pomeranian

Miniaturní pes severského původu, který jako by měl místo srsti jemnou vlnu. Je chytrý, zvědavý, a díky své inteligenci také snadno vycvičitelný. Jeho srst je ideální na mazlení, je hebká a příjemná na dotek. Někdy je potřeba chránit jej před dětmi, které si ho pletou s plyšovou hračkou. Máte-li v domácnosti kočku, bude s ní dobře vycházet.

2. Bostonský teriér

Je to věrný typ psa, který byl pojmenován podle města Boston. Pořídíte-li si bostonského teriéra budete mít neuvěřitelně přizpůsobivého společníka, který skvěle vychází s dětmi, kočkami i dalšími domácími mazlíčky. Patří mezi nejpreferovanější typy domácích mazlíčků malého vzrůstu.

3. Bichon frisé

Již od pohledu je jasné, že tento chundelatý pes patří zcela jistě právem mezi nejroztomilejší psy malých plemen. Jsou to doslova kuličky roztomilosti. Navíc jeho tmavé zvědavé oči napovídají, že s ním určitě nebude nuda. Povahově jsou bišonci velmi veselí a milí psi, což z nich činí doslova neodolatelné společníky.

4. Bruselský griffonek

Někdo by mohl říci, že bruselští griffoni nejsou na první pohled zrovna nejpřitažlivější, ovšem zcela jistě jsou velmi roztomilí. I když nevypadají zrovna dokonale, mají skvělou povahu. Jsou chytří, všestranní a přátelští nejen k lidem, ale i ke kočkám.

5. Havanský psík

Národní pes Kuby je celosvětově oblíbený pro své neodolatelné kouzlo. Je hravý, inteligentní a jeho srst je jako hedvábná. Pružná chůze a klenutý ocas mu přidávají na roztomilosti. Vyniká stejně dobře v psích sportech jako i v zahřívání klína. Hodí se pro agility a další psí aktivity.

6. Papillon

Dalším typem oddaného a roztomilého psíka je papillon neboli motýlek. K jeho jménu přispěl hlavní měrou vzhled jeho uší, které jako by napodobovaly motýlí křídla. Papillon je pro člověka oddaným a starostlivým kamarádem. Hodí se jak do domácnosti s mladými, ale i se staršími lidmi. Zároveň je vynikajícím hlídacím psem. Je spíše klidný, i když výjimečně dokáže svého člověka chránit.

7. Jorkširský teriér

Jorkširští teriéři jsou oblíbení nejen kvůli své miniaturní velikosti, ale jsou také módním plemenem. Často si je pořizují lidé, kteří rádi nosí své psy v kabelkách a taškách. Tak s nimi totiž jejich psí společník může prakticky kamkoli. Majitelé či spíše majitelky jim často pořizují nejrůznější oblečky a tak tito psi působí často spíše jako módní doplněk. Jedná se o roztomilé plemeno se silnou osobností.

8. Kavalír King Charles Španěl

Byl by to div, kdyby vás tento něžný malý pejsek neokouzlil. Tito psi patří mezi šťastné, roztomilé a milující psy. Pod jejich pohledem roztaje úsměv každého člověka. Kavalír je výtečným společníkem malého vzrůstu. I když jeho tělíčko váží pouhých pár kilogramů, ukrývá v sobě opravdu velké srdce.

9. Norfolkský teriér

To, že je to malý pes, z něj ještě nemusí dělat gaučového povaleče. Původně byl chován k lovu škůdců a malých zvířat. I dnes, kdy se stává spíše domácím rodinným mazlíčkem, zachovává si vlastnosti jako je vytrvalost a lovecký pud. Hodí se pro výcvik díky svému sportovnímu nadání. Je to kompaktní pes s výraznýma očima a drsnou srstí. Patří mezi zábavné a přátelské společníky.

10. Shih Tzu

Plemeno Shih Tzu se proslavilo díky svému odvážnému charakteru a dynamickému stylu života. Tito psi mají skvělé vlastnosti, okouzlující vzhled a velmi rádi si nechají upravovat srst, kartáčovat se a česat se. Jejich srst vám za každodenní úpravu poděkuje nebývale zajímavým vzhledem. Jako další roztomilé plemeno jsou Shih Tzu skvělými přáteli jak pro dospělé lidi, tak pro starší děti.