Brazilská fila

Tento mohutný pes s charakteristickým žíháním a laloky volné kůže na krku byl vyšlechtěn jako pastevecký a hlídací. A vlastnosti skvělého hlídače si uchoval dodnes. K cizím dospělým je fila velmi ostražitá, dokáže bez varování zaútočit.

Své rodině je naopak zcela oddaná a děti doslova miluje, a to i cizí. Vzhledem ke své velikosti, kdy dosahuje běžně váhy kolem 70 kg, veliké síle, rychlým reakcím a sebevědomé, dominantní povaze je to pes pro skutečně zkušené chovatele, kteří dokážou být důslední, ale zároveň laskaví. Ve špatných rukou se brazilská fila může stát doslova smrtící zbraní.

Malorská doga

Statný středně velký pes pocházející ze španělského ostrova Mallorca je ve své domovině přezdíván býčí pes. Od svého vzniku v 17. století se toto plemeno používalo jednak k ostraze majetku, jednak jako bojové k zápasům i s takovými soupeři, jako byli medvědi. Za druhé světové války plemeno téměř vymřelo, ale podařilo se ho obnovit, byť s trochu pozměněným vzhledem. Povaha tomuto psímu silákovi ale zůstala – stále je to klidné, ale nepříliš hravé plemeno, které je velmi fixované na svého majitele a v případě ohrožení své rodiny dokáže i smrtelně zaútočit. Je velmi ostražitá a odvaha jí rozhodně nechybí.

Kanárská doga

Kořeny tohoto mohutného žíhaného plemene sahají až do 15. století na Kanárské ostrovy, kde byly tyto dogy využívány jako skvělí hlídači stád i domů. Později se jejich síla a vytrvalost využívaly při psích zápasech. Když došlo k zákazu psích zápasů, počet kanárských dog se rychle snižoval a plemeni hrozilo vymření.

Naštěstí se skupině nadšenců podařilo kanárskou dogu zachránit, a tak si i dnes můžeme užívat společnost tohoto důstojného, nevtíravého, ale oddaného psa. Kvůli své síle, sebejistotě a jisté tvrdohlavosti však patří do rukou zkušeného majitele, který nepodcení důslednou výchovu a včasnou socializaci.

Americký buldok

Tento silný a odolný pes, vyšlechtěný z anglických loveckých psů typu bull, přišel na americký kontinent spolu s evropskými osadníky, kterým pomáhal s ostrahou stád a příbytků. Tvrdý život vyselektoval jen ty nejsilnější jedince, a proto se americký buldok, největší z buldočí rodiny, dodnes pyšní houževnatou povahou a dominancí.

Zároveň je přátelský a oddaný, špatně snáší samotu bez milovaného pána. Vzhledem ke své velikosti, síle a temperamentu potřebuje důslednou výchovu a také dostatek prostoru, aktivity a pozornosti, jinak se u něj mohou projevovat agresivní či destruktivní sklony.

Argentinská doga

Toto relativně mladé plemeno, vyšlechtěné až ve 20. letech minulého století v argentinské provincii Cordoba, patří k velkým psům, dospělí psi v kohoutku dosahují téměř 70 cm a váží až 60 kg, a tomu odpovídá také jejich síla. Mají dobře osvalené atletické tělo a krátkou srst vždy čistě bílé barvy.

Jedná se o velmi aktivního a inteligentního psa se silným teritoriálním a loveckým instinktem, který je oddaný své rodině a skvěle ohlídá její majetek, ale zároveň je velmi nedůvěřivý k cizím lidem a dominantní vůči jiným zvířatům. Vzhledem k její obrovské síle je důsledná výchova a dostatek vyžití a pozornosti ze strany pána naprostou nezbytností. Dobře vychovaná argentinská doga je hravá, vyrovnaná a neagresivní, v opačném případě může být nevyzpytatelnou zbraní nebezpečnou jak jiným zvířatům, tak lidem.