„Měl jsem obrovské štěstí,“ říká přední chovatel exotického ptactva Václav Holub z Klapý na Litoměřicku. „Mám dva páry kakadu růžových a předloni jsem odchoval mladé od obou. Samičky snesly po čtyřech vajíčkách a pouze jedno bylo prázdné. Považuji to za velký úspěch, protože znám kolegy, kterým se to zatím nepodařilo. Člověk se ale těmto papouškům musí plně věnovat.

Kakadu růžový si staví hnízdo jako papoušci agapornisové, takže potřebuje dostatek materiálu, který si loupe zobákem z vrbových větviček a nosí na hnízdo. Tato práce ho zabaví, proto se ve voliéře nenudí. V australské přírodě hnízdí v dutinách starých stromů nebo ve vykotlaných palmách, ale zjistil jsem, že ptáci nejsou na hnízdění nároční. Nečekal jsem, že začnou hnízdit jako dvouletí, a tak jsem jim nic speciálního nepřipravoval. Jeden pár však zahnízdil po papoušcích barnardech v obyčejné boudě stlučené ze čtyř prken a druhý pár snesl vajíčka v budce, kterou jsem používal pro amazoňany.“

Chocholka podle nálady

Vedle andulky vlnkované je kakadu růžový nejrozšířenějším a nejhojnějším papouškem v Austrálii. Čelo a temeno má bílé, od očí dolů je růžový, křídla a záda jsou našedlá. Chocholka na hlavě, kterou staví podle nálady, je světle růžová a oproti jiným kakadu je menší. Populace se sdružují v hejnech o počtu až několika stovek papoušků. V přírodě hnízdí od srpna do listopadu, o potomstvo se rodiče pečlivě starají a krmí je natrávenou kaší z volete.

Silný citový vztah

„Papoušků kakadu je mnoho druhů. Například kakadu naholící, tenkozobý, inka, žlutočečelatý, žlutočelý nebo kakadu havraní. A tyto druhy mají navíc řadu poddruhů. Choval jsem například šalamouny, ale s těmi jsem měl neustálé problémy. Zařekl jsem se, že kakaďáky, jak se jim mezi chovateli říká, už nechci. Ale po osmi letech jsem se k nim vrátil. Jsou to ptáci, kteří chovatele přitahují. Zkusil jsem to však s kakadu růžovými, a udělal jsem dobře. Mám jeden pár v přírodním zbarvení a druhý lutino. V přírodním se obě pohlaví od sebe neliší, pouze samec má oči hnědé a samice růžové, ale to rozlišení je zřetelné až u starších papoušků. U mladších je nutné udělat analýzu DNA nebo endoskopii.

První pár snášel vajíčka po čtyřech dnech, druhý po třech. Protože už od snesení prvního vajíčka na něm páry seděly, odebíral jsem je a nahrazoval podkladky. Vajíčka jsem pak nasadil najednou, aby se mláďata také najednou vylíhla. Rodiče na vajíčkách sedí přibližně 28 dní. Samice sedí spíše přes den a samec v noci, ale mnohdy v noci sedí na hnízdě oba rodiče. Vypozoroval jsem také, že jakmile jeden z rodičů odletí z hnízda, hned jej nahradí druhý. Mláďata opouštějí hnízdo zhruba po 13 týdnech. Nevylétnou však najednou, ale postupně v rozmezí několika dnů. Žijí dlouho, vyžadují velkou péči a pozornost chovatele, který si k nim časem vytvoří silný citový vztah.“

Čím je krmit?

V přírodě se živí travními a plevelnými semeny, pupeny keřů a kořínky různých rostlin. Často zalétávají na obilní plantáže, kde působí velké škody. Této obživě musí odpovídat i jejich strava ve voliérovém chovu. Přes zimu ji musí mít dietní, aby neztloustli, přichystáme jim tedy nízkotučnou směs, jakou by v té době měli i v přírodě. Skladba potravy je totiž velmi důležitá, protože tito papoušci jsou náchylní na nezhoubné tukové nádory, takzvané lipomy. Když jsou obézní, mají navíc problémy s létáním i při páření a reprodukci, protože pak snášejí neoplozená vajíčka.

Krmná směs se skládá z kardi, zrnin s tvrdými semeny (obsahujícími až 35 % oleje), ovsa, lesknice, pelušky a čtyř druhů prosa, zejména senegalského. Ovoce a zeleninu berou v menší míře, ale na jaře mají rádi zelenou hmotu. Dostávají také větvičky a kůru stromů, jeřabiny, smrkové a borovicové šišky, které rozeberou a vyzobou semena. Touto prací se rádi zabavují a nemají pak čas na různé zlozvyky. Na jaře bychom krmení měli obohatit o naklíčenou nebo namáčenou kukuřici a hrách, ale také jim dát salát, pampelišku, ptačinec žabinec a v době péče o mladé vaječnou směs.