Na začátku je nutné říct, že psí zrak funguje jinak než lidský, takže pes prostě vidí odlišně od člověka, a to se samozřejmě týká i sledování televize. Psi vnímají pouze dvě skupiny barev – na jedné straně žlutou, oranžovou, červenou a zelenou, na druhé straně modrou a fialovou. Nerozlišují jednotlivé barvy v rámci skupiny, ale rozeznají skupiny od sebe. Barevnou televizi, která se pyšní tím, že nabízí plné barevné spektrum, až milion odstínů, proto na rozdíl od lidí psi příliš neocení.

Dalším rozdílem je, že pes vnímá televizní obraz třikrát až čtyřikrát rychleji než člověk. Lidské oko dovede za vteřinu zpracovat patnáct až dvacet snímků, psí dá za stejnou dobu až sedmdesát snímků. Staré televize s nedostatečnou kvalitou obrazu proto nedokázaly psy upoutat, protože obraz viděli rozmazaně. Ovšem s přechodem na HD kvalitu už se obraz stal pro psí vnímání realističtější, takže mnozí psi začali o televizi projevovat mnohem větší zájem.

Psa ale v televizi dokážou skutečně zaujmout jen věci, které zná, takže třeba když se na obrazovce objeví jiný pes, může váš mazlík vědomě reagovat. Ale pokud v televizi dávají pořady o věcech, které pes nezná, nechají ho naprosto lhostejným. Může se potom stát, že si pes puštěnou televizi vlastně prohlíží, ale obsah mu nic neříká.

Nicméně vzrůstající záliby psů v televizi si všimli i podnikatelé, a proto byla ve Spojených státech v roce 2012 založena první placená kabelová televize, která je určená výhradně pro zábavu a relaxaci psích diváků. Má obraz uzpůsobený pro psí vnímání, a to jak co se týče barev, tak rychlosti přenosu. Vysílá nonstop a na jejím obsahu se podílejí odborníci na psy a jejich chování. Obsah zahrnuje jak simulaci různých pro psy běžných situací, jako je třeba jízda autem, tak krátké zábavné nebo relaxační programy. Vysílání se osvědčilo i psím útulkům, které jej testovaly. Psí diváci ale možná ještě více než na obrazový program reagují na zvuky, které programy doprovázejí, protože sluch mají ještě bystřejší.

Je také pravda, že každé plemeno vnímá jinak a bude jinak reagovat i na televizní vysílání, záleží i na konkrétním jedinci. V tom jsou psi podobní lidem, ne každého člověka televize baví, někdo na ni zase nedá dopustit. A u psů je to stejné, některý si televize ani nevšimne, některý nadšeně reaguje na to, co zná, a některý se sice s vámi bude na gauči koukat na televizi, ale více než program si užije vaši přítomnost.

Zdroj: www.onlyu.cz, www.moulik.cz, www.pesweb.cz