Existují poměrně jednoduché tipy na to, jak psy přes léto ochladit. Nabídněte psovi alespoň některé možnosti a pozorujte, jak mu budou či nebudou vyhovovat. K těm, které si oblíbí, se pak můžete vracet častěji. Zkušenosti některých majitelů hovoří o tom, že jejich pes v žádném případě nevleze v zahradě do bazénku, ale v řece se koupe velmi rád, zatímco jiní psi to mohou mít přesně naopak. Je tedy důležité psa k ničemu nenutit, dopřát mu čas, aby si zvykl na novinky a přizpůsobit ochlazování tomu, čemu dá sám přednost.

Psi nemají potní žlázy

Psi jsou nuceni odvádět ze svého těla přebytečné horko pomocí jazyka, čenichu a prostřednictvím polštářků na tlapkách, nemají totiž potní žlázy. Buďte vždy při ochlazování svého psa obezřetní, nikdy mu nesmíte způsobit tepelný šok organismu. Mohlo by to pro vašeho čtyřnohého mazlíčka mít fatální následky.

Nepodceňujte větrání

Ať je předpověď počasí na následující dny jakákoli, doporučujeme větrat v bytě, kde bude pes trávit den, hlavně brzy zrána. Tou dobou je venku nejchladněji, vzduch proudící z venku je příjemný a čistý. Znovu větrejte až později v noci, když slunce zapadlo a vzduch se opět ochladil. Tím, že necháte stažené rolety a zavřená okna nedovolíte slunečním paprskům ohřívat vzduch v bytě a navíc zabráníte tomu, aby se pes při případné letní bouřce vyděsil, bude-li v bytě sám.

Ostříhat psa na léto není výhra

Je-li váš pes zástupcem dlouhosrsté rasy, nemusí pro něj nutně znamenat jeho ostříhání na léto výhru. Psům totiž jejich srst slouží jako izolace nejen před chladem, ale i před horkem. Řeč je o srsti pročesávané a pravidelně udržované, která není plná dredů a silně zplstnatělá.

Bez čerstvé vody to nepůjde

Před odchodem z domu bezpodmínečně zkontrolujte, zda má pes v misce čerstvou vodu. Pokud ne, vymyjte misku a vyměňte vodu. Do misky s vodu dejte několik kostek ledu, čímž prodloužíte dobu, po kterou voda zůstane chladná. Po příchodu domů znovu vodu vyměňte a psovi dejte pokyn, ať se vydatně napije. Někteří psi totiž nepijí ani nežerou, není-li jejich pán doma.

Nechejte otevřeno do koupelny nebo do sklepa

Je-lito možné, nechejte před svým odchodem z domu či bytu otevřené dveře do nejchladnější místnosti, což obvykle bývá koupelna s chladivými obklady na podlaze anebo sklep, kde je trvale chládek. Pes se tam může uchýlit v době poledního vedra a ochladit se. Pes se spolehlivě ochladí tím, že bude mít spodní část těla v kontaktu se studenou podlahou.

Chladicí podložka, šátek nebo vesta

Doma, nebo na cestách autem využijte pro svého psa praktickou chladicí podložku. Podložku je třeba před použitím nejdříve dostatečně navlhčit a následně ji položit na místo, kde pes rád leží, nebo do auta, v němž společně cestujete. Chladicí podložku seženete ve dvou velikostech: pro obří a velká plemena a pro střední a malá plemena.

Dále existuje chladicí vesta, případně šátky či kšíry. Před použitím se musejí také namočit ve studené vodě. Poté se navléknou psovi, kterého dokážou ochladit až na 4-8 hodin. Stejně jako chladicí podložku lze využít i vestu či šátek, nebo kšíry.

Jak ošetřit psa s přehřátím

Psi mohou přehřátí podlehnout, není-li včas a správně ošetřené. Doma můžete v takových situacích využít zábal z mokrého ručníku, případně chlazení psa pomocí zmražených potravin obalených v utěrce či tenkém ručníku. Pes by si měl ochladit břicho, proto mokrou plenu či ručník přikládám právě na něj. Nesnese-li váš pes na svém těle mokrý ručník, opatřete mu mokrou houbu na otírání srsti a pravidelně ho otírejte. Psovi může prospět i zapnutý větrák v bytě.

Pro koho je vedro nejnebezpečnější

K vedrem nejohroženějším patří v první řadě štěňata, dále nemocní anebo staří psi a na závěr pak feny, které se nacházejí ve vysoké březosti. Bez rizika nejsou ani psi obézní. Samostatnou kapitolou jsou psi, kteří jsou svými majiteli uvězněni v horkém létě uvnitř automobilů, kde teplota stoupá mnohonásobně výš, než očekáváme. Takového jednání se rozhodně vyvarujte!