Je nutné zdůraznit, že i mezi seniory jsou podstatné rozdíly, ať už co se týče věku, zdravotního stavu nebo denního režimu, a z toho vyplývají různé nároky na psa. Je rozdíl mezi aktivním pětašedesátníkem, který tráví dny v přírodě, a seniorem skoro osmdesátiletým, který je většinu času doma. Tomu je samozřejmě nutné výběr psa přizpůsobit.

Obecně ale platí, že jsou vhodnější psi menší, ať už z hlediska lepší ovladatelnosti a snazší manipulace, nebo z důvodu finanční náročnosti. Živit italského chrtíka vyjde rozhodně levněji než mastifa. Je také dobré zvolit obecně zdravé plemeno, protože náklady na veterináře nejsou zanedbatelné a pro seniora mohou být časem neúnosné. Přinášíme reprezentativní pětici psů, kteří se do domácnosti seniorů hodí:

Maltézský psík

Toto velmi inteligentní bílé plemeno pocházející ze Středomoří je ideální pro seniory, kteří jsou schopni a ochotni trávit se svým pejskem většinu času, protože samota je něco, co maltézáček opravdu nemá rád.

Na oplátku nabízí hravou, citlivou, přátelskou a učenlivou povahu. Rád se projde, ale náročné túry rozhodně nevyžaduje. Jeho dlouhá srst také vyžaduje péči, ovšem je možné zvolit i kratší sestřih. Nelíná a nepáchne, což z něj činí ideálního společníka do každého bytu.

Grifonek

Toto původně belgické plemeno s nezaměnitelným výrazem existuje ve třech variantách, které se od sebe liší barvou a srstí. Povahu však mají všechny varianty stejnou – jedná se o nekonfliktní a bystrá zvířata, která milují svého pána a dovedou se mu do značné míry přizpůsobit.

To se týká i fyzické aktivity, grifonek je spokojený doma s pánem na gauči i na delší procházce. Jsou citliví a musí se na ně po dobrém, ale pak jsou to veselí psi, hraví až do vysokého věku.

Welsh Corgi Pembroke

Toto původně pastevecké plemeno pocházející z Walesu zpopularizovala sama britská královna Alžběta II., která patří k nadšeným majitelkám těchto krátkonohých, ale atletických psů.

Corgi miluje pohyb a zábavu, je proto vhodnější spíš pro aktivní seniory. Je učenlivý, bystrý, jeho výchovu zvládne i začátečník a velmi rád spolupracuje se svým pánem. Není náročný ani na péči, jedná se obecně o zdravé a dlouhověké plemeno.

Kavalír King Charles španěl

Tento společenský pes s něžnou tváří je také výtečným společníkem starších majitelů. K tomu ho předurčuje jeho přizpůsobivá, přátelská povaha, zároveň je velmi bystrý a učenlivý. Procházky si užije stejně jako lenošení a mazlení s majitelem.

A rozhodnout se pro něj může klidně i chovatel začátečník, není s ním nijak těžké pořízení.

Zlatý retrívr

Pokud si i starší majitelé chtějí pořídit psa trochu většího, lze jim doporučit třeba zlatého retrívra. Tito krásní psi disponují skvělou povahou, jsou přátelští a veselí, ale také velmi ochotní, trpěliví a spolupracující.

Ne nadarmo jsou oblíbeným plemenem pro canisterapii a vyhledávaným asistenčním psem. Nemají rádi samotu a přítomnost svého pána si užijí jak doma, tak na procházce, v oblibě mají i psí sporty.