Při výběru vhodného plemene pro single ženu musíme samozřejmě přihlédnout k její konkrétní situaci a životnímu stylu. Jiného psa si pořídí ovdovělá šedesátnice ve vesnickém domku se zahradou, jiný se bude hodit pro rozvedenou maminu se dvěma dětmi. Zcela odlišné plemeno zase upřednostní společensky aktivní nebo sportovně založená dívka, které svobodný život vyhovuje.

V průzkumu webu Ranker.com to u žen na plné čáře vyhrál zlatý retrívr. Jde o věrného a přátelského společníka, se kterým nemívají problémy ani chovatelé-začátečníci. Snadno z něho vychováte dobrotisko, které by ani mouše neublížilo. Hodí se proto i k malým dětem. Bude však vyžadovat, abyste s ním chodili často ven a hodně si s ním hráli.

Jestliže od psa očekáváte funkci osobního strážce, pořiďte si dobrmana. Doma se projeví coby mazlík, který za vámi bude všude chodit jako ocásek, aniž by za sebou nechával chlupy. Na ostatní lidi však bude působit nebezpečně, a tak si na vás hned tak někdo netroufne. Dobrman je velmi inteligentním plemenem, až vám může připadat, že vám rozumí každé slovo. Bude však vyžadovat výcvik a dostatek sportovních aktivit.

Pokud jste typem ženy, která ráda někoho rozmazluje a opečovává, může vám vyhovovat maltézský psík. Jeho citlivá dušička potřebuje hodně něhy a lásky, zatímco sněhobílá srst přímo svádí k neustálému kartáčování a hýčkání. Maltézáček je navíc drobným pejskem "do kapsy", a díky tomu ho nemusíte nechávat doma, když jdete na večírek s přáteli.

Pravidelnou péči o srst a teplo bytu vyžadují i pudlové. Pro svou mírumilovnou povahu se hodí i k dětem, jen u nejmenších, křehkých plemen je potřeba hlídat, aby jim drobotina při hře neublížila. Ačkoli je pudl někdy považován za jakousi ozdobu gauče, jedná se o velmi inteligentního psíka, kterého snadno vycvičíte k různým dovednostem.

Nepatříte-li zrovna k aktivním osobám a hledáte spíš společníka ke sledování televize než k pravidelnému joggingu, zvolte francouzského buldočka. Stačí mu nenáročné procházky a teplo domova. Na svou paničku se obvykle silně citově připoutá a může na ni i žárlit. Odmalička mu proto zprostředkujte kontakt s jinými lidmi a psy, aby si na ně zvykl a nebyl vůči nim agresivní ve snaze vás bránit.

(Zdroj: https://vse-pro-zviratka.cz/plemena-psu/)