Anglický bulteriér

Toto vzhledově nezaměnitelné plemeno bylo vyšlechtěno v 19. století v Anglii jako společník, který ale dokáže v případě potřeby svého majitele ochránit. Tento silný a atletický pes s typickou klabonosou hlavou a trojúhelníkovýma očima se dnes vyskytuje ve dvou velikostech, standardní a miniaturní. Jedná se o udatného, odvážného, ale také milujícího psa, který je naprosto oddán své rodině, vzhledem k vysokému prahu bolesti mu nevadí ani neobratné dětské mazlení. Je velmi chytrý, ale zároveň i tvrdohlavý, má nesmírné množství energie a velkou sílu. Právě tato kombinace vlastností vyžaduje důslednou, ale citlivou výchovu. Jen tak bude vaše soužití s tímto energickým, ale i něžným tornádem skutečně bezproblémové a bezpečné.

Boerboel

Historie tohoto mohutného plemene se začala psát v polovině 17. století na jihu Afriky, kdy tam předkové dnešních boerboelů přicestovali spolu s tehdejšími kolonizátory, Búry, odtud také jejich název búrský buldok. Ve velmi tvrdých podmínkách pomáhali svým pánům s hlídáním majetku i lovem zvěře, a to i velkých šelem. Z těchto tvrdých začátků si boerboel až do dnešních dnů zachoval všestrannost, učenlivost, ale i schopnost samostatného rozhodování.

Zároveň se jedná o velmi milujícího psa, který bude všude následovat a ochraňovat svého pána, ten si ale u psa musí získat respekt, ovšem ne pomocí hrubé síly. Boerboelové se projevují dominantně vůči obdobně velkým psům a k cizím lidem jsou nedůvěřiví. Důsledné vedení je proto nezbytné, už kvůli velikosti zvířete a jeho velmi silnému stisku. Dobře vedený boerboel s dostatkem vyžití a pozornosti je ale neagresivním, čistotným a klidným společníkem vhodným i do bytu.

Americký buldok

Tento největší z buldoků, který může v dospělosti vážit až 60 kg, pomáhal v drsných začátcích kolonizace Ameriky evropským osadníkům jako obranář a hlídač. V té době skutečně přežili jen ti nejsilnější, proto si americký buldok dodnes zachoval sílu, houževnatost i pracovitost. Je to oddaný pes s velmi temperamentní povahou, potřebuje hodně prostoru i pohybu. V případě, že strádá samotou či nedostatkem vyžití, může se projevovat agresivně a destruktivně. Potřebuje proto od útlého věku důslednou výchovu i dostatek pozornosti ze strany pána. Na toho často zkouší, co si může dovolit, a je proto vhodný spíš pro zkušenější majitele, kteří dokážou tomuto mohutnému filutovi s velmi pevným stiskem nastavit hranice.

Rotvajler

Kořeny tohoto plemene sahají až do antického Říma, ale jeho novodobá historie se začala psát v první polovině 19. století v německém městě Rottweill, kde tito psi často pomáhali, zapřažení do vozíků, řezníkům s rozvozem masa nebo naháněním dobytka na trh. Navzdory jeho špatné pověsti se jedná o výborného pracovního psa, osvědčil se i jako hlídač a společník. Vyžaduje ovšem pečlivou výchovu a socializaci již od štěněte, v takovém případě bude rotvajler oddaným, klidným, i když sebejistým společníkem. V opačném případě se z něj může skutečně stát agresivní a dominantní jedinec, což je vzhledem k jeho síle skutečně na pováženou.

Rhodéský ridgeback

Tento původně africký pes z území dnešního Zimbabwe pomáhal chránit hospodářství svých pánů před divokými zvířaty a také sám lovil, například antilopy nebo gazely. Ridgebackové ale byli schopní zadržet i lva a držet ho do příchodu lovce. Dnes se využívá výhradně jako společník nebo výborný hlídač. Ridgeback, charakteristický pruhem obrácené srsti na zádech, je přátelské a věrné zvíře, tolerantní i k dětem ze své rodiny. K cizím lidem je ale nedůvěřivý a jeho síla, chytrost a velikost z něj dělají zvíře vhodné pro zkušeného majitele, který zvládne nutnou výchovu a socializaci a má možnost věnovat ridgebackovi dostatek pozornosti a aktivit. V opačném případě dokáže svému majiteli přerůst přes hlavu a projevovat se značně destruktivně.

Zdroj: www.webfordog.cz, cs.wikipedia.org