Stačí krmítko a hodina času

Návod zní jednoduše: nasypte do krmítka, připravte psací potřeby a 60 minut sledujte ptačí návštěvníky. Do hlášení se uvádí nejvyšší počet jedinců, které jste viděli současně. Počítají se všichni ptáci, tedy nejen ti na krmítku, ale i ti, které uvidíte v jeho blízkosti.

Kdo se může do sčítání ptáků zapojit?

„Do sčítání ptáků na krmítku se může zapojit úplně každý bez předchozích zkušenosti s ornitologií. Kdo si není jistý, že dokáže poznat nejběžnější druhy ptáků, pomohou mu naše materiály nebo pomocný určovací arch s vyobrazením druhů,“ říká koordinátorka sčítání ptáků na krmítkách Dita Hořáková z České společnosti ornitologické.

Kam a jak poslat pozorování?

Průběžný stav sčítání je k dispozici na webu ptacihodinka.birdlife.cz. Výsledky je možné vkládat online do 17. ledna. Pokud někdo nemá možnost elektronického odeslání, může zaslat sčítací formulář poštou.

Zdroj: Youtube

Ptačí hodinka 2019

Do prvního ročníku sčítání se v roce 2019 zapojilo 14 tisíc sčitatelů, kteří pozorovali přes čtvrt milionu ptáků. „Nejčastějším hostem krmítek byla sýkora koňadra, a to jak v celkových počtech, tak v plošném výskytu. S odstupem za ní byli v největších počtech pozorováni vrabci polní a vrabci domácí,“ připomíná koordinátorka občanské vědy v České společnosti ornitologické Alena Skálová.