Nemocná slepice je pro chovatele pořádná nepříjemnost. Obzvlášť, když má „na krku“ ještě spoustu dalších „zvířecích duší“, které potřebují jeho péči. Jenže co teď? Nemůže nechat tu slepici jen „svému osudu“. Zároveň není nikde psáno, že nákaza se nebude šířit dál a nepostihne zbytek kurníku.

Bohužel veterinářů, kteří by se věnovali drobné drůbeži, je v České republice poskrovnu, proto často farmáři nezbývá, než aby si poradil sám. A v takových případech je dobré se spolehnout na rady našich předků, kteří byli v podobné situaci a našli účinné řešení.

Bylinná antibiotika

Dříve žádné injekce nebyly. Stejně tak neexistovala chemická léčba, která by nemocným zvířatům ulevila. Naši předkové se tedy museli plně spolehnout na přírodu. A jak se říká – v ní je lék na všechno. Někdejší farmáři zjistili, že určité rostliny fungují jako přírodní antibiotika a začali jimi léčit záněty a infekce slepic či kohoutů. Výhodou bylinek je, že nemají žádné vedlejší účinky. Proto v podstatě je lze použít bez toho, abyste se museli poradit s veterinářem. Mezi nejúčinnější „přírodní antibiotika“ patří tyto bylinky:

OREGANO

Patří mezi nejsilnější přírodní antibiotika. Ale ještě účinnější než samotná bylina je oreganový olej. Používá se jako dezinfekční prostředek při nosní, respirační nebo virové infekci. Pokud tedy u slepic zaznamenáte kýchání či žlutý (nebo hnisavý) výtok z nozder, přimíchejte jim do krmiva trochu sušeného oregana nebo pár kapek oregánového oleje. Za pár dní budou zase fit!


SKOŘICE

Tohle vánoční koření funguje jako antibiotikum. Proto ji použijte jako preventivní opatření proti různým infekcím, které slepice postihují. Stačí trochu namletého koření přidat do jídla. A měli byste být alespoň částečně bez starostí.

Medová kúra na otoky

Včelí med je známý svými dezinfekčními účinky. Zároveň pomáhá reduktovat otoky, které se u slepic často vyskytují. Pokud tedy vidíte, že obyvatelky kurníku mají oteklou hlavu, krk nebo běháky, namažte je medem. Poté ošetřené opeřence držte hodinu v karanténě, aby je ostatní neobtěžovali. Nakonec pomazané místo opláchněte vodou. Otok by měl ustoupit.

Ocet proti bakteriím

Máte pocit, že vaše slepičky trpí kašlem nebo „kýchají“? V takových případech si smíchejte 2 litry vody s 50 ml jablečného octa. Roztok nalijte přímo do napáječky a nechte ho tam 3 dny. Během té doby ho slepice přijmou a uleví se jim. Určitě ale nezkoušejte jim dát samotný ocet! Je příliš silný a tkáně opeřenců by se mohly popálit!

Elektrolyty

Když se řekne elektrolyt, většina z nás si představí elektrický proud. V tomto případě se ale jedná o určitý typ výživy, která pomáhá slepicím se zotavit z prožitého stresu. Elektrolyty se léčí například průjmy, nechutenství, přehřátí nebo dehydratace. Elektrolyt si můžete koupit přímo namíchaný, například v obchodě s chovatelskými potřebami. Elektrolyt si můžete vyrobit i doma. Jak na to: 1 lžičku chloridu draselného smíchejte s ½ lžičkou jedlé sody a 3 lžičkami kuchyňské soli. Směs rozpusťte ve 3 litrech převařené teplé vody a dávejte slepičkám místo pitné vody. Uvidíte, že se proberou k životu!

Zdroje: www.slepicar.cz, www.slepicevnouzi.cz

Související články