Vezmeme-li to logicky – vejce musí být skvělou malou továrnou samo o sobě, jelikož v něm vzniká život. Je velkým zdrojem aminokyselin a bílkovin, ale má i celou řadu nutričních podpor, jako jsou živiny, minerály a vitamíny.

Ne každý pes však chce, nebo dokonce může, žrát kosti. Především u malých plemen se skořápky mohou stát výbornou alternativou, jelikož jsou přírodním a dobře stravitelným zdroj vápníku.

Jemně namleté skořápky z vajec se snadno obalují na syrové maso, nebo se lehce zapracují do mletého masa, konzerv, vlhkých příloh, nebo do olejem, či vývarem namacerovaných granulí. Neovlivňují chuť ani vůni krmiva a pes je bezezbytku sežere.

Vejce není pro psy škodlivé

Mezi pejskaři panuje často obava především z vaječných bílků, které obsahují inhibitory enzymů, jež mohou zejména starým, nebo naopak velmi mladým, psům narušit trávení. Není to zcela nepravdivé, ale potom by musel váš pes konzumovat vejce jako hlavní složku potravy. Pokud má však pes stravu vyváženou, což platí ve většině případů, není se čeho obávat.

Dobrý chov

Průměrný pes tak může bez problémů zkonzumovat i několik vajec týdně. Ideální je jejich počet postupně zvyšovat, začít jedním, další týden dvěma a přitom pozorovat, jak pes reaguje. Pokud nemá průjmy, je jasné, že vejce tráví v pořádku. Ani salmonely se není třeba obávat. Psi jsou totiž velmi dobře vybaveni, aby zvládli bakterie v syrových potravinách. Vejce byste však vždy měli pečlivě vybrat a zvolit ideálně volný chov, kde dbají na to, čím jsou slepice krmeny.

A co teprve skořápka!

A teď už pojďme ke skořápkám! Pakliže vás pes vejce normálně jí, přidejte jeho skořápky k těm, co zbydou po vás. Rozhodně se jich nezbavujte, jsou totiž vynikajícím zdrojem fosforu a vápníku. Tyto dva prvky mají příznivý vliv na vývoj kostí a zubů.

Vaječná skořápka má tenkou vnitřní blánu. A stejně jako je to u mnoha druhů ovoce a zeleniny, právě pod skořápkou se – stejně jako pod slupkou – ukrývá celá řada tajemství. Vaječná skořápka obsahuje i glukosamin, kyselinu hyaluronovou, chondroitin a kolagen.

Vaječné skořápky jsou prospěšné i pro psy, kteří mají problém s kostmi. Obsahují totiž vysoké množství vápníku, který je prospěšný na zdravé kosti, klouby i pro pevné zuby.

Používání skořápek z vajec pomůže pejskovi tedy třeba při regeneraci poškozeného, bolavého chrupu a dásní, a dokonce dokáže posílit i jeho imunitu.

Jak ze skořápek směs připravit?

Skořápky můžete buď jednoduše rozdrtit na prášek a přidat je pejskovi do jídla, nebo si můžete s přípravou směsi vyhrát.

Nejprve celé vejce omyjte, a po konzumaci jeho obsahu rozložte vyčištěné skořápky na plech a dejte péct na 10-15 minut do rozehřáté trouby s teplotou pečení 180 °C. Poté je nechte volně vychladnout a rozdrťte je na jemný prášek v mixéru nebo hmoždíři. Jemný, prosetý prášek je nejlépe uskladnit v uzavřené nádobě.

Takto připravený prášek se používá jako prevence před ztrátou kostní dřeně, před řídnutím kostí, pomáhá kloubům a zmírňuje jejich bolest a pomáhá i proti osteoporóze. Skořápka sama o sobě se těžko tráví nejen lidem, proto i psům se doporučuje přidat ji k potravinám, které neobsahují tuk nebo ho obsahují jen minimum. Smíchejte je psovi s granulemi, oblíbenou paštikovou pochoutkou, ale klidně i s nízkotučným tvarohem nebo jen s chlebem.

Všestrannost

A to není jediný benefit vaječných skořápek – kromě psů je oceníte i jako výživu pro slepice, hnojivo pro rostliny, drahé a chemické čisticí prostředky, bělidlo na oblečení, pleťový peeling, fenystil gel na štípnutí apod.

Zdroje: cit.vfu.cz, moderndogmagazine.com