Čerstvé bylinky ve francouzské kuchyni: Vyzkoušejte bouquet garni
8. 8. 2017

Čerstvé bylinky ve francouzské kuchyni: Vyzkoušejte bouquet garni

Čerstvé bylinky lze používat na mnoho způsobů. Jedním z nich je bouquet garni, rafinovaný vynález francouzských labužníků. Budete potřebovat jen čerstvé bylinky, provázek a nůžky.

Bylinky snižují spotřebu soli, aniž by to ubralo jídlu na chutnosti. Dodají mu jedinečnou vůni i chuť. Do pokrmů se obvykle přidávají nasekané, čerstvé je mnohdy nejlepší přidat až ke konci vaření. Ale labužničtí Francouzi mají v oblibě ještě jeden zajímavý způsob.

 bouquet garni

Bouquet garni provoní celý hrnec

Zkuste pro změnu svázat celé větvičky bylin a přidat je do dušeného masa, omáčky či polévky. Svazek, který obsahuje obvykle bobkový list, petrželku, oregáno, tymián, případně šalvěj a rozmarýnu, se nazývá bouquet garni. Do pokrmu ho vložíte již na počátku, na konci vaření ho vyjmete. Zcela nepostradatelný je například ve francouzském bourguignonu, labužnické variantě guláše, kdy se kousky hovězího pomalu dusí v červeném víně.

Do bourguignonu patří kromě hovězího i mrkev a bylinky

S běžným sušeným kořením taková kouzla provádět nemůžete, ale pokud si vlastní bylinky pěstujete, máte bouquet garni stále po ruce. Další důvod, proč si na zahradě nebo na balkóně vytvořit vlastní bylinkovou zahrádku. Každý, kdo okusil, ví, jaká radost je pracovat s vlastními, rozmanitými, čerstvými bylinkami.

Další tipy pro sklizeň bylinek

Pesto je skvělým způsobem skaldování bazalky - rozmixujete ji v olivovém oleji

Mladé výhonky a lístky bylinek lze sklízet od jara do podzimu, přebytky pak zamrazit (nasekané v kostkách ledu nebo krabičkách), naložit do olivového oleje či vinného octa. Pokud jsou v tekutině zcela ponořené a uložené v chladu, nezkazí se. Pak je lze používat podobně jako čerstvé, výtečný je i samotný aromatizovaný ocet či olej. Případně je můžete usušit na vzdušném tmavém místě v malých svazečcích.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvapluspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS