Zdroje: living.iprima.cz, www.prozeny.cz

Co nepatří do záchodu

Víte, že nevíte? Vodohospodáři upozorňují, že se do odpadu, kanalizace, a tak i do čističky odpadních vod dostávají často produkty, které tam nemají co dělat?

Přečtěte si, které moderní produkty i stálice v nevhodnosti odpadků patří k těm nejzáludnějším nebo se podívejte na krátké video.

Zdroj: Youtube

Oleje a tuky, ale i potraviny do záchodu nepatří

I když by se mohlo zdát, že do takového záchodu můžete bez problémů vyhodit potraviny nebo tekutiny, ani to není pravda. Potraviny, a to i polévky a podobné, bývají plné tuků. Tyto vychladnou, vysráží se a nabalí na sebe nejen jiné tuky, ale také další nečistoty. Navíc nejede jen o jídlo. Do odpadu často lijeme veškerý přepálený tuk. Právě proti tomu začal stát bojovat už před několika lety, kdy se začaly objevovat speciální kontejnery na potravinářské oleje. Najděte je a použijte!

Léky ani kosmetiku neházejte do záchodu

Do záchodu nepatří ani léčiva, chemikálie nebo kosmetika. Zbytečně těmito produkty zhoršíte kvalitu odpadních vod.

Nesplachujte výrobky z plastů a bavlny

Novinkami, které jsem ještě před několika desítkami let nemuseli řešit jsou dámské hygienické potřeby jako vložky či tampony, které jsou poměrně malé a k jejich spláchnutí je tak jen kousíček. To stejné platí i pro jiné plastové a bavlněné výrobky, také tyto hygienické potřeby se ve vodně nerozloží a v odpadu se hromadí. Do záchodu rozhodně nepatří ani drobnosti jako jsou náplasti nebo dokonce kondomy, ale i maličkosti jako jsou kontaktní čočky.

To stejné platí také o vatičkách, odličovacích tamponech nebo dokonce vlhčených ubrouscích. Poslední zmíněné jsou z netkané textilie a s papírem nemají nic společného. Také vlhčený toaletní papír se rozkládá mnohem hůře než obyčejný, a i jeho velké množství může jednoduše ucpat záchodové potrubí.

Záchod je jen větší odpad, ani tam vlasy nepatří

Také vlasy či zvířecí chlupy mohou v kanalizaci způsobit doslova pohromu, což každý dobře zná z ucpaného odtoku vany či sprchového koutu. Podobně je na tom také například dentální nit.

Související články