Zdroje: containerhomehub.com, www.gardenista.com

Nechejte se inspirovat kontejnery

Domy z kontejnerů rozhodně nemusí být industriálními plechovkami. Nákladní kontejnery určené především pro lodní dopravu jsou dobrou kostrou budoucího domova. Samozřejmě většina z nás netouží po plechovém přístřešku, kde se schová před deštěm.

Podívejte, jak krásně mohou takové domy z kontejnerů vypadat. Jeden představila paní Gabriela, která svůj projekt dokázala také skvěle zařídit:

Zdroj: Youtube

Kde sehnat kontejner a jaký?

Pokud byste toužili po něčem podobném, pak jedním ze základních problémů bude, kde sehnat kontejner. Dnes již existují nejen specializovaní producenti, ale také online obchody, které nabízejí takové zboží k recyklaci. A mezi nimi i aukční weby, kde se o kontejner můžete utkat s dalšími zájemci.

Prvním krokem by však mělo být kontaktování místní logistické firmy, která bude mít možná lepší přehled a také možnost dopravy takového kontejneru do konkrétní oblasti. Možná vás také překvapí, že kontejnery nejsou stejné. Rozlišují se podle délky ve stopách.

Standardní kontejner dlouhý 20 stop: délka 6,058 metrů, šířka 2,438 metrů, výška 2,591 metrů

Standardní kontejner dlouhý 40 stop: délka 12,192 metrů, šířka 2,438 metrů, výška 2,591 metrů

Vyšší kontejner dlouhý 40 stop: délka 12,192 metrů, šířka 2,438 metrů, výška 2,896 metrů

Dům z kontejnerů není jen plech

I když jde o stavbu z kontejneru, je nutné i na takovou mít projekt. Nicméně nejen rodinný dům, ale i mnohem větší budovy je možné stavět za pomoci kontejnerů. Největší budovou z nich postavenou je sídlo poskládané z jednatřiceti kontejnerů - hostel, který nabízí ubytování pro 120 hostů.
Nicméně pro stavbu malého domku stačí obvykle dva až čtyři kontejnery, které lze na sebe také skládat a vytvářet tak dalších plochu.

Domy z kontejnerů jsou velké téma, které lze ale také shrnout do největších výhod a nevýhod těchto staveb.

Výhodou je jistě to, že jsou levnější i rychleji postavené, než běžné domy. Důležitá je také odolnost, možnost přizpůsobení a jejich energetická efektivnost.

Stavitelé a majitelé těchto domů uvádějí jako hlavní nevýhody náročnost správného umístění i udržení ekologičnosti stavby. Problém může nastat, pokud zjistíte, že je nutné kontejner vyměnit. Rozměry jsou do ručité míry limitující, i když se dají využít lépe, než jen jako hranoly postavené vedle nebo na sebe.

Související články