Úklid není moc zábavná záležitost a většinou uklízíme z nutnosti. Když ho však zkusíte brát jako jisté odreagování od každodenních povinností a starostí, můžete si i fajn vyčistit hlavu. Nejvíce péče si zaslouží podlaha. Jak to s ní tedy je? Stačí se o ni postarat jednou týdně nebo snad častěji? Názory jsou různé, ale mějte na paměti, že vždy záleží na tom, o jaký prostor se jedná a jak je využíván.

Tvrzení fanoušků častého čištění podlah

  • Čistota je nutná pro zdraví
  • S malými dětmi se musí uklízet nejlépe obden
  • Když se uklízí často, nemají škodlivé bakterie šanci
  • Častou péčí je chráněna podlaha před poškozením
  • Majitelé zvířecích mazlíčků chrání ostatní před zvýšeným množství vylínalých chlupů

Co tvrdí benevolentnější odpůrci častého úklidu

  • S přehnanou sterilní čistotou se snižuje imunita organismu.
  • Malé děti by měly imunitu posilovat, není nutné stírat a dezinfikovat podlahu obden.
  • Nevadí, když se doma sem tam chodí v botách.
  • Časté luxování a mytí podlahy by zbytečně zničilo její povrchovou vrstvu.
  • Vědci tvrdí, že děti jsou zdravější, když žijí ve společné domácnosti i zvířata.

Kde je tedy pravda?

Vždy platí pravidlo zlaté střední cesty. Buďte praktičtí a volte periodu úklidu podlahy podle všech okolností a se zdravým rozumem. Každý z nás žije v jiných podmínkách, a tak je znečištění každé domácnosti odlišné. Uklízejte, když je to opravdu zapotřebí, a tak často, aby vám ve vlastním bydlení bylo opravdu dobře a příjemně.

Prostory, které přímo navazují ven

Je zřejmé, že podlahu místností, které navazují přímo na venkovní prostor je nutné uklízet častěji než ostatní. Jedná se o zádveří, verandy a předsíně, do nichž většinou člověk vstupuje ještě v botách a nanese do nich mnohem větší množství smetí a bláta společně s bakteriemi. Velice užitečnou funkci zde plní rohožka, která zbaví vaši obuv největšího nánosu nečistot. Čas od času ji také pro udržení čistoty vyklepejte. Rohožka vám udělá skvělou službu třeba i u obýváku, pokud v něm máte francouzské okno vedoucí na terasu či do zahrady.

Vnitřní prostory bytu

Kuchyň je taková malá „dílna“, kde je vetší pravděpodobnost znečištění, a proto je potřeba její podlahu čistit častěji. Během vaření spadne na zem kde co, a tak je fajn mít po ruce lux či koště a jednou týdně i vytřít. Častější péči věnujte i toaletě a koupelně. Jde o vlhčí místnosti, kde se vyskytuje docela dost bacilů.

Jiná situace je v dětských pokojích. Zde se potřeba úklidu odvíjí od toho, jestli je obývají menší děti, které si hrají na zemi. V tomto případě je dobré jednou za týden vyluxovat i vytřít. Pokoj starších dětí, které už třeba v týdnu studují mimo domov, tak častou péči nevyžadují a postačí místnost vytřít i jednou za měsíc. A co zřídkakdy používané pokoje pro hosty? Záleží na tom, v jaké frekvenci jsou obývané.

V případě, že s vámi bydlí i nějaký ten domácí mazlíček, intenzita úklidu se odvíjí od toho, jak moc pouští chlupy. Někdy je potřeba vysát každý den, ale jestli jste majitelem zvířete, které nelíná, klidně vezměte lux a mop do ruky jednou za týden.

Povolejte na pomoc robotický vysavač

Využijte dnes již dostupné techniky a mezi jednotlivými úklidy pusťte automatického robota, který vám jednotlivé prostory zbaví prachu a nečistot i bez vašeho přičinění. V současné době jsou v nabídce mnoha obchodů i roboty na vytírání podlahy. Díky těmto strojkům si ušetříte čas a můžete udělat generální úklid podlah celého bytu v delších intervalech.

Zdroje: www.thespruce.com, www.rescuemytimecleingservice.com, www.today.com