Zdroje: www.wikihow.cz, www.poradte.cz

Jak se postavit k ucpanému WC

Triky a fígly na úklid či odstranění závad se hodí vždy. Platí to i při úklidu koupelny, zprůchodnění toalety či odpadu sprchy, umyvadla nebo vany. Jestliže se budete bavit s profesionálem, určitě vám poradí nějaké svoje osvědčené způsoby a nástroje, se kterými má dobrou zkušenost, ale také vám poví, že klidně můžete vyzkoušet všechno. Někdy to prostě nejde a nezbývá než vytrvat a poprat se s problémem, dokud jej nevyřešíte. Jakkoli!

Ucpaný záchod rozhodně nepatří k radostným pracím v domácnosti. Stejně tak může být docela náročné sehnat údržbáře, který bude mít čas věnovat se vašemu problému, ani nemluvě o tom, kolik vás pohotovostní příjezd profesionála bude stát.

Než se vrhnete do práce

Ať už máte vhodné nástroje na zprůchodnění odpadu nebo ne, určitě použijte dostatečně dlouhé ochranné rukavice nebo igelitovou tašku, přes kterou budete držet nástroj, jako jsou špachtle, hadice, plastová láhev a podobně. Připravte se také na to, že z mísy bude možná znečištěná voda cákat po zemi. Odstraňte proto koberečky, zásobník s toaletním papírem nebo časopisy, které by se mohly i jen pár kapkami zmáčet.

S ucpaným WC pomůže voda, hadice i PET láhev

Pokud není záchodová mísa plná vody, ale její hladina je jen vyšší, můžete se pokusit vlít naráz do mísy hodně vody. Naplňte kýbl vodou a z výšky silným proudem vlijte vodu přímo do otvoru toalety.

Jestliže je odtok jen jemně ucpaný, proudem vody povolí a veškerá voda z mísy odteče a zůstane jen běžná hladina na dně.

Dalším pomocníkem může být také hadice s tekoucí vodou. Hadicí můžete zkusit prošťouchnout záchod jen tak, anebo její konec nasaďte na baterii u umyvadla a zkuste překážku v záchodu postrčit proudem vody.

U tohoto způsobu se hodí mít u sebe pomocníka, který vám bude kohout vody zavírat a otvírat podle potřeby, abyste si nevyplavili byt.

Pomůže vám také PET láhev, ze které si uděláte provizorní zvon. Je to velmi prosté a hlavně to funguje. Můžete se přesvědčit v tomto kratičkém autentickém videu:

Zdroj: Youtube

Jak použít PET láhev na ucpaný záchod?

Pokud nemáte zvon, který by mohl práci ulehčit, můžete si za něj vyrobit jednoduchou náhradu. Podobné výsledky budete mít také při použití obyčejné PET láhve. Ideální velikost láhve je 1,5 litru. Láhev uzavřete víčkem a odřízněte jen dno. Nyní za použití rukavic vložte láhev do záchodové mísy, uříznutým dnem dolu a několikrát zapumpujte.

Napřed pomalu, abyste viděli, co se stane s vodou, a pak můžete zkusit zapumpovat dvakrát či třikrát razantněji a láhev vytáhnout.

Pokud se vám podařilo zprůchodnit záchod, voda začne odtékat nebo alespoň její část. Podle potřeby zopakujte.

Související články