Vánoce jsou obdobím, kdy minimalismus jde stranou a ke slovu se dostává romantika, barevnost a někdy i trochu kýče. A proč by ne? Vždyť Vánoce jsou pohádkové. Na pultech obchodů jsou k dostání různé dekorace – od andělíčků, domečků, svícínků, věnečků, až po hvězdy a stříbrné koule. Ceny těchto „serepetiček“ se na rozdíl od minulého roku dost navýšily.

Leckterý Čech má po strmém zdražování potravin a energií málo peněz na utrácení. „Každý rok jsem si kupovala do sbírky jednoho andělíčka. Letos to raději oželím,“ hlásí padesátiletá Johana s tím, že si keramickou nebeskou bytost přeje jako dárek od Ježíška. Snad jí dostane… Teď si ale láme hlavu, jak vyřeší vánoční dekoraci bytu. Jste na tom stejně? Nemusíte zoufat. Sváteční výzdoba se dá kupodivu vyrobit za pár korun. A je stejně hezká, jako ta kupovaná.

Hvězda z kartonu a pytloviny

Jak na to, se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

Jediné, co potřebujete, je kartonová deska (můžete ji vypreparovat z jakékoli krabice, kterou už nepotřebujete). Na ni narýsujte podle pravítka hvězdu a vystřihněte ji nůžkami. Symbol Vánoc pak potřete lepidlem a přitiskněte na pytlovinu (pokud jí nemáte, můžete použít i jinou látku, například žlutou, červenou, zlatou) a chvíli přidržte rukama, aby se lepidlo vsáklo. Poté vystřihněte z látky hvězdu tak, aby na všech stranách byla rezerva látky zhruba 1,5 centimetru. Máte to hotové? Pak si vezměte tavnou pistoli a okraje kartonové hvězdy potřete horkou hmotou. Přes ní pak ohněte přebývající okraj látky.

Hvězda nebo sněhulák

Kraje hvězdy s přehnutou látkou potřete lepidlem z tavné pistole i z druhé strany. Přitiskněte na ni pytlovinu a znovu vystřihněte tvar hvězdy. Výsledkem je látková hvězda. Ale pozor, to není všechno!

Vezměte si přírodní provázek, který se běžně používá na převazování balíků. Udělejte z něho malé spirálky, které zase pomocí tavné pistole nalepte na povrchu celé hvězdy. Nakonec režný provázek přilepte po celém obvodu vánoční dekorace a nezapomeňte na závěr vytvořit očko na zavěšení. Tuhle dekoraci si můžete vytvořit v různých velikostech, ale i symbolech. Pokud se vám nebude líbit hvězda, zkusit třeba sněhuláka.

Symbolika hvězdy a její počty cípů

Hvězda je znakem propojení nebe a země. Staré národy hvězdě připisovaly ještě další významy, důležitou roli v tom hrál počet cípů.

Pěticípá hvězda – využívala se ve formě talismanů a amuletů. Věřilo se, že nositele ochrání před zlými silami.

Šesticípá hvězda – říká se jí také Davidova nebo židovská hvězda. Je znakem harmonie, spojením protikladů. Trojúhelník špičkou nahoru znázorňoval muže, hory, boháče a meče. Spodní část hvězdy je zase spojena se ženství, vodou a chladem…

Sedmicípá hvězda – známá jako septagram je starý magický symbol, který se užívá v astrologii a alchymii. Sedm cípů znázorňuje sedm planet – Slunce, Měsíc, Merkur, Venuši, Mars, Jupiter, Saturn. Stejně tak sedm dnů v týdnu a sedm stupňů, které člověk musí zdolat, aby dosáhl kámen mudrců.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.lastura.cz