Jako z designové dílny

Váš botník může vypadat jako by právě opustil designerskou dílnu. Použijte k jeho výrobě plastové instalatérské trubky, které jsou k dostání ve stavebninách. Dlouhé trubky nařežte na stejně dlouhé válce a přitom se snažte, aby válce neměly roztřepené okraje. Pak jednotlivé válce nastavte na sebe, jako byste chtěli vytvořit včelí plástev a slepte je speciálním lepidlem na plasty. A designové dílo je hotovo.

Bedýnky místo botníku

Jako skvělou náhradu botníku můžete využít dřevěné bedýnky sestavené vedle sebe do různých obrazců, na šířku i na výšku. Nemusí být nutně ani ve stejné barvě, pokud zvolíte buďto barvy kontrastní, nebo několik odstínů jedné barvy. Děti se navíc na bedýnku mohou i posadit, než se samy naučí zavazovat si boty.

Krabice jako náhrada za botník

Také systémy kartonových krabic, buďto zakoupených jako hotové, nebo vyrobené mohou představovat kreativní náhradu za botník. Hodí se pro případy, kdy se do úzkých předsíní nevejdou větší skříňové botníky anebo kdy do botníku nehodláte příliš investovat. Krabice nebo širší pruhy kartonu lze složit do trojúhelníků a využít pak jednotlivé otvory pro zasunutí párů obuvi.

Posaďte se pohodlně

Dalším modelem botníku, který se může ve vaší předsíni objevit, je velká truhla nebo dutá polstrovaná sedačka bez opěradel, která má odklápěcí víko a uvnitř skrývá jednotlivé přihrádky na zařazování bot do svých útrob. Boty se do přihrádek vkládají svisle, nikoli vodorovně. A kdykoli truhlu či sedačku zavřete, můžete ji využít k pohodlnému usazení při šněrování bot.

Botník na žebříku

O invenci a fantazii svědčí nápad, který staví boty doslova a do písmene na jednotlivé příčky štaflí. Žebřík, který rozložíte, vyplníte na jednotlivých stupních plochou deskou a na tu jednoduše kladete boty, pěkně pár vedle páru.

A zase ty palety

Originální vzhled botníku vám zaručí i europalety, které postavíte na úzkou stranu a do jednotlivých mezer mezi prkny budete zavěšovat své boty za podpatky. Nebo se dají palety nařezat na úzké pruhy, ty umístit nad sebe a vznikne několikapatrový originální botník.

Inspirace od Ikea Hackers

Z výrobků společnosti Ikea vznikl nejeden originální nápad. Na botník se může proměnit zásobník na noviny z šedého plechu (Spontan Ikea). Ze šesti kusů sestavíte perfektní závěsný botník na stěnu, který zabere minimum prostoru. Také série regálů Kallax nabízí nepřeberné množství možností, jak z policových dílů sestavit neokoukaný a zajímavý botník. V nabídce je v několika barvách a velikostech a navíc se dá doladit také pomocí krabic, do kterých můžete uschovat boty, aby nebyly příliš na očích.