Proč si dát pozor na plíseň na zdech

Plísně nejsou jen kosmetickým problémem. Naopak jsou často neviditelnou příčinou zdravotních problémů u astmatiků, ale i dalších citlivých osob. K plísním bychom měli přistupovat vyzbrojeni nejen účinným prostředkem, ale také ochranou dýchacích cest. To platí dvojnásob při použití bělidla, které je žíravé, a proto je vždy potřeba předejít kontaktu s očima, pokožkou a samozřejmě i vdechování výparů z bělidla je zdraví škodlivé.

Bělidlo vám pomůže s plísněmi i na zdech

K likvidaci plísně na zdech si můžete vzít na pomoc bělidlo a zcela běžné chlorové je dostatečně a dlouhodobě účinné. Bělidlo, respektive chloran sodný je často používaným prostředkem k bělení bavlněných látek. Těm sice navrací původní bílou barvu, ale bohužel poškozuje samotné vlákno. To nám ovšem při odstraňování plísně ze zdí nevadí. Rozhodně ale chraňte před bělidlem okolní bytové textilie, potahy a další. Bělící účinky totiž můžeme pozorovat i na jiných materiálech než jen na textilu. Bělidlo navíc nepůsobí jen vizuálně, je to především účinná dezinfekce, která si poradí nejen s plísněmi, ale také třeba s bakteriemi salmonely nebo e. Coli.

Jak použít bělidlo na plíseň

Bělidlo je nejpraktičtější aplikovat nastříkáním. Plíseň na stěně tak pokryjete minimálním, ale dostatečným množstvím ve všech, tedy i těch špatně dostupných rozích či spárách. Po nastříkání nechejte bělidlo několik minut působit a poté setřete čistým kusem textilu. Pokud je plíseň stále viditelná, zopakujte postup na konkrétních problematických místech.

Předejděte plísním na zdi bělidlem i jinak

I když se bělidlo mírně vsákne a působí na ošetřeném místě ještě dlouho po setření, rozhodně se doporučuje čas od času opakovat aplikaci, stejně tak jako pamatovat na prevenci.
Větrejte, vyvarujte se zvýšené vlhkosti, nechte větší prostor mezi nábytkem a zdmi, vyměňte nefunkční těsnění či opravte místa, která jsou zdrojem vlhkosti. Někdy mohou být zhoršující se plísně v domácnosti následkem použití nevhodných materiálů. Neprodyšné nátěry, obložení udržující vlhkost či kondenzace par na materiálech v kuchyni či koupelně mohou zhoršit výskyt plísní. O použití konkrétních materiálů se raději poraďte s odborníky, na trhu je velké množství moderních produktů, které možná ještě neznáte.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org, https://www.cleanipedia.com, https://www.express.co.uk