Zdroje: adbz.cz, abecedazahrady.dama.cz

Domácí podmínky nahrávají plísním na pokojovkách

Zvýšená vzdušná vlhkost v domácnosti není v zimním chladném období nic neobvyklého. Teplé a vlhké podmínky v bytech a domech jsou přesně takovým prostředím, které plísně milují. Nejenže jsou nevzhledné, škodí lidskému zdraví, ale i na rostlinách mohou napáchat mnohé škody.

I pokojovkám plíseň škodí

Preventivně kontrolujte i pokojovky, které nevyžadují v zimě zálivku nebo speciální péči. Na rostlinách můžete objevit plíseň, tak jak ji znáte. Lehký chomáček plísně se drží hlavně v substrátu, kterým prorůstá, ale plísně může napadnou i samotnou rostlinu a znatelně ji poničit. Na listech či květech hledejte černé skvrny. Naopak na zemině a stonku se mohou objevit bílé plísňové povlaky. Výskyt plísně na pokojovkách můžete také souviset se zahníváním kořenů, a to už je problém ohrožující rostlinu.

Co udělat než použijete česnek

Abyste plísním předešli, důkladně, ale opatrně větrejte. Kontrolujte květiny a případné nálezy plísně mechanicky odstraňte. Pamatuje na dobrou drenáž, pokud vám to rostlina dovolí, nechejte ji trochu přeschnout.
Případně zeminu odstraňte a pořiďte novou, ale měli byste také ošetřit samotnou pokojovku a květináč. Pokud nechcete dobrou hlínu vyhodit, můžete ji v troubě nechat prohřát na 80 stupňů alespoň čtvrt hodiny. Zabijete tím zbytky plísní v půdě.

Pokojovkám pomůže i skořice

Velmi jednoduché a účinné je i použití skořice. Tu přimíchejte do nové nebo ošetřené zeminy. Rostlinám nijak neuškodí a působí antisepticky.

Skvělé protiplísňové účinky má česnek

Dobře poslouží česnek. Obsahuje totiž látku alicin, která má významné antibakteriální a protiplísňové účinky. Můžete si udělat jednoduchý česnekový nálev, který použijete na rosení pokojovek. Rozmáčknutý stroužek nechte celý den louhovat v půl litru vody, sceďte a naplnťe česnekovou vodou manuální rozprašovač. Užívejte na rostliny jednou týdně. Můžete však stroužky česneku i jednotlivě zapíchnout přímo do substrátu v květináči. Stroužky však nejdříve rozpulte nebo rozmačkejte, aby vám česnek nezačal v květináči růst.