Zdroje: mujlife.cz, ceskozdrave.cz

Schovejte si silikagel

Víte, že malé sáčky silikagelu zabraňují poškození výrobků vlhkostí, ale nenapadlo vás schovat si je? Už je nevyhazujte a raději využijte jejich vlastností. S čím vám silikagel pomůže?

Inspirujte se třeba tímto krátkým videopříspěvkem:

Zdroj: Youtube

Jak použít silikagel doma?

Silikagel se díky svým vlastnostem vysoké schopnosti absorpce vlhkosti a ochrany před korozí a plísněmi často používá i v domácnosti.

Můžete jej jednoduše použít k ochraně domácích věcí, jako jsou knihy, fotografie, hudební nástroje a další, před vlhkostí a plísněmi. Stačí umístit několik pytlíků silikagelu do skříní nebo krabic s věcmi, které potřebují být chráněny před vlhkostí. Skříně ochrání také od zápachu a zatuchliny, které se těmito špatně větranými prostory šíří právě kvůli vlhkosti, plísni a případně i bakteriím.

Malé sáčky se dají dobře použít také k sušení bot a oděvů. Stačí umístit několik pytlíků silikagelu dovnitř bot nebo rukavic a nechat působit přes noc.

Do bot se hodí i z jiného důvodu. S vlhkostí polapí také pachy, navíc vlastně preventivně působí proti zápachu, jelikož bakterie se množí právě za přítomnosti vlhkosti.

Silikagel zachrání mobil i hodinky

Stalo se vám už někdy, že jste si nechtěně namočili mobil, hodinky nebo jinou elektroniku a chtěli ji co nejlépe vysušit? V takovém případě lze jednoduše použít například rýži, ale také silikagel. Silikagel si můžete nejen uschovat v nějaké uzaviratelné krabičce nebo sklenici. Sáčky můžete skladovat v prodyšném látkovém pytlíku a používat celý tento pytlík nebo jednotivé drobné sáčky podle vašich potřeb.

Stříbro ochrání před oxidací a černáním

Silikagel se dá použít k ochraně stříbrných předmětů před oxidací a korozi. Stačí umístit několik pytlíků silikagelu do krabice s předměty ze stříbra.

Silikagel v kuchyni

Protože je na sáčku napsané, že jej nemáme jíst, mnozí mohou mít pocit, že jde o nějaký nebezpečný materiál, ale není to tak. Samozřejmě po konzumaci sáčku se můžete začít dusit, kuličky mohou dráždit žaludek, nicméně nejde o toxický materiál.

Proto můžete silikagel použít i do solničky, ke koření či cukru. Lapačem vlhkosti je také například kyselina citronová. Abyste potraviny zbavili vlhkosti, můžete jeden sáček vlepit například na vnitřní stranu víčka.

Také vlepení sáčku do otevřeného balení bramborových lupínků nebo křupek je dobrý nápad. Právě tyto pochutiny jsou rády nasávají vlhkost a pokud nezůstanou opravdu suché už si na nich nepochutnáte. Silikagel tomu zabrání.

Související články