Které tulipány se hodí k řezu?

Řezané tulipány nás mohou ve váze těšit i déle než týden. Tedy pokud zvolíme vhodné druhy a správnou péči. K řezu jsou nejvhodnější druhy s vysokými a pevnými stonky. Zvlášť, pokud chceme tulipán v zahradě pěstovat i v dalších letech, měli bychom květ odstřihnout šetrně. Nejlépe, když rostlině ponecháme spodní listy.

  • Tulipány do vázy řežte brzy ráno, kdy není horko. Vybírejte ještě uzavřená, ale již dobře vybarvená, poupata.
  • Pokud budete květy přepravovat na delší vzdálenost, zabalte konce stonků do vlhkého ubrousku. Každé zbytečné vysychání jim zkracuje život.
  • Před vložením do vázy stonek šikmo seřízněte – zvětšíte tak plochu pro příjem vody.
  • Ostraňte nadbytečné listy ze spodní části stonků. Zvlášť ty, které zůstanou ponořené ve vodě mají tendenci zahnívat a tím kytici zkrátí život.

S čím tulipány kombinovat

Tulipánů jsou zajímavé samy o sobě. Pokud však chcete více druhovou kytici, můžete zvolit některou z květin hojně pěstovaných v zahrádkách: žlutě kvetoucí tařici skalní, bílou iberku vždyzelenou. Přidat můžete větvičky břízy nebo modřínu. V květinářství můžete zakoupit šater, lidově zvaný nevěstin závoj. Naopak kombinace tulipánů s narcisy v jedné váze se nedoporučuje.

Výběr vhodné nádoby

Tulipány skvěle vypadají ve skle, keramice, porcelánu, ale i ve starém proutěném košíku. Proberte police s méně používaným nádobím. Nejspíš objevíte nejeden poklad. Květiny mohou nadělat spoustu parády i v nádobách, které pro jejich umístění nebyly původně určeny. Nádoba by měla ladit s interiérem i zvolenou barvou květů.

Nádoba by měla být vysoká tak, aby květům poskytla dostatečnou oporu. Nejlépe, když bude aspoň do poloviny vysoká jako tulipány. Tak se mohou stonky opřít a zmírní se jejich ohýbání přes okraj. I uříznuté tulipány totiž dál pokračují ve svém vývoji – vytahují se a naklánějí za světlem. Samozřejmostí by měla být dokonale čistá nádoba.

Stále větší oblibě se těší květinové boxy. Zvolit můžete nepropustnou elegantní nádobu, kulatého, čtvercového či obdélníkového tvaru. Pak ji vyložíte nepropustnou fólií. Zelenou aranžovací hmotu necháte nasáknout dobře vodou a vyříznete z ní potřebný tvar. Materiál vložíte do nádoby, stonky tulipánů seříznete na potřebnou délku a pak už jen zastrkujete jednotlivé tulipány do připravené hmoty. Čas od času je dobré zkontrolovat, zda je hmota stále dost vlhká, popř. vodu doplnit.

Podobně můžeme pomocí aranžovací hmoty upravit květy tulipánů s krátkými stonky, které by se do běžné vázy nehodily. Stačí zvolit nižší nádobu, vložit do ní namočenou aranžovací hmotu a jedlitlivé květy zapíchnout.

Kolik a jaké vody

  • nádobu naplňte studenou vodou. Udrží stonky čerstvé a svěží.
  • pravidelně kontrolujte stav vody ve váze. Měla by být čerstvá a v dostatečném množství. Jakmile dojde k jejímu vyčerpání, začnou tulipány rychle vadnout.
  • životnost květů ve váze prodloužíte přidáním vhodných živin. Obvykle se prodávají v balení určeném do 0,5 litru vody, běžně jsou ke koupi v květinářstvích či zahradnických potřebách.

Kam s nimi?

Květiny ve váze postavte nejen na místo, kde budou dobře vypadat, ale zároveň pamatujte na to, že by neměly stát na přímém slunci ani v blízkosti silnějšího zdroje tepla. Nevhodné je také umístění v blízkosti mísy s ovocem. Dozrávající ovoce uvolňuje plyn etylen, který pak urychluje i "zrání" květin.

Další inspiraci můžete najít na naší nástěnce na Pinterestu