Co je vlastně vodní kámen a kde se bere

Vodní kámen je povlak, který se usazuje nejen v koupelně, ale často i na kuchyňských spotřebičích a v potrubí. Prostě na všech plochách, které přicházejí do pravidelného kontaktu s vodou. Základní složkou vodního kamene je uhličitan vápenatý. Vzniká při pozvolném uvolňování minerálů, konkrétně vápenaté a hořečnaté soli, z vody, nejčastěji při změně teplot. Jeho barva kolísá od bělavé po šedou až červenohnědou, podle přítomnosti dalších minerálů.

Vodní kámen způsobuje především tvrdá voda

Domácnosti s měkkou vodou pocházející z povrchových vrstev nemusí řešit problém odstranění vodního kamene tak často. Pokud se vám vodní kámen objevuje ve vyšší míře, máte pravděpodobně velmi tvrdou vodu. Dobré je namontovat na začátek vodovodního řádu filtr. Ale tím to nekončí. Dalším krokem je použití automatického změkčovače vody, který ji většinou upraví pomocí regenerační soli nebo kamence. Tím si ušetříte nejen práci s neustálým odstraňováním usazeného kamene v koupelně, ale i v kuchyni.

Jak zjistit tvrdost vody?

Tvrdost vody můžete otestovat jednoduše testovacím páskem. Stačí ho namočit do vody na 2 vteřiny a poté jej nechte okapat. Po 1 minutě se vám zbarví na růžovou barvu. Podle počtu růžových polí na pásku určíte dle návodu tvrdost vody.

Proč je důležité vodní kamen odstraňovat

Nejenže jsou nánosy neestetické, ale vodní kámen může především ovlivnit špatnou funkčnost a životnost sprchy i vodovodních kohoutků.

Co se zanesenou sprchovou hlavicí?

Pokud máte sprchu již nějaký ten pátek, může se stát, že se vodní kámen rozšíří po sprchové hlavici natolik, že omezuje proudění vody z trysek. Máte hned několik možností. Zkuste vodní kámen nejprve odstranit ručně houbičkou. Ovšem pokud je znečištění rozsáhlejší, máme pro vás skvělý a ověřený tip! Vezměte si k ruce skvělého pomocníka a použijte ocet. Sprchu na noc namočte do nádoby s octem a ráno vás bude čekat bezva překvapení. Vaši sprchu bude stačit otřít, vyleštit hadříkem a bude zase jako nová.

Máte sprchu připevněnou napevno a nejde sundat? Nezoufejte! Do igelitového sáčku či třeba nafukovacího balónku nalijte ocet, ponořte do něj sprchovou hlavici, sáček uvažte kolem hrdla sprchy a opět nechte stejně působit přes noc. Následný den si zopakujte leštění a zároveň potěšení ze sprchy zářící čistotou. Nevoní vám ocet? Přidejte několik kapek citronu, který bezvadně neutralizuje pachy.

Jak předcházet usazování vodního kamene?

Nejlepším řešením je zamezit jeho usazování. Máte hned několik možností, stačí si vybrat. Buď se můžete stát pravidelným kontrolorem, který bude neustále ve střehu a po každém použití koupelny donutí daného uživatele osušit všechna dostupná místa, anebo můžete preventivně sprchu či baterii potřít parafínem. Voda se nebude usazovat, protože steče. Takto můžete ošetřit celý sprchový kout. Zamezíte tak častému usazování vody a vytváření kamenných map.

A tip na závěr? Vodní kámen odstraní i zubní pasta

Vezměte si na pomoc vyřazený zubní kartáček a běžnou zubní pastu, kterou na něj naneste a začněte místo zubů čistit sprchu či baterie. Plochy zanesené vodním kamenem tímto způsobem také odstraníte. Oproti metodě s octem si však trošku budete namáhat ruku. Tento způsob čištění však oceníte zejména v rozích, kloubech nebo kolem vodovodních baterií.

Zdroje:

www.bydlimekvalitne.cz, www.svetkreativity.cz, www.express.co.uk