Zubní pastu většinou používáme jen k čištění zubů. Je to škoda! Čisticí schopnosti zubní pasty je možné využít i jinak. Hodí se totiž na spousty věcí, které můžete okamžitě zachránit, protože zubní pastu máte doma vždy po ruce. S přehledem funguje jako čistič některých skvrn, ochrání vaše brýle před zamlžením, hodí se i na štípance. Jako pomocníka v domácnosti však nepoužívejte pastu gelovou, ale klasickou.

Zbavte se skvrn z tkaných materiálů

Zubní pasta vám pomůže odstranit skvrny jak z oblečení, tak i z koberce. Nejprve naneste pastu na zašpiněné místo a opatrně třete prstem, než skvrna zmizí. Pak oděv běžným způsobem vyperte. Mějte na paměti, že bělící pasta by mohla poškodit barvu oblečení, určitě se jí vyhněte.

Nalepila se vám látka na žehličku?

Nemusí hned dojít k takovému deficitu, ale spodní část žehličky se často přepaluje a hnědne. A to se pak ani pohodlně nežehlí. Oblečení se na zanesená místa nalepuje a špína dělá skvrny. Co s tím? Otřete žehlicí plochu houbičkou se zubní pastou.

Stop zamlžování zrcadla v koupelně

Znáte to! Horká sprcha či vana a v koupelně je vše doslova pod parou. A zrcadlo? V tom se ani nevidíte. Před další sprchou jej otřete zubní pastou a vyleštěte. Zabráníte tak dalšímu mlžení. Tento trik můžete bezvadně využít i na zamlžené brýle. Dejte si však pozor na silné tření, mohli byste si poškrábat skla.

Chromované povrchy budou zářit

Pomocí houbičky a zubní pasty skvěle vyleštíte všechny chromované povrchy, které se u vás nacházejí. Samozřejmě je po této péči opláchněte a osušte. Potěší vás jejich nový lesk.

Máte doma klavír? Vyčistěte jeho klávesy

Klávesy mají tendenci žloutnout a někdy mohou být i mastné. Je to způsobeno neustálým kontaktem s prsty a stárnutím hudebního nástroje. Třete jemně klávesy nepatrným množstvím zubní pasty pomocí hebkého hadříku a poté setřete. Buďte nadmíru opatrní, ať se pasta nedostane mezi jednotlivé klávesy.

Počmárali vaše děti zeď pastelkami?

Nic si z toho nedělejte, děti alespoň rozvíjely fantazii tvůrčím způsobem. Zubní pasta v mžiku odstraní skvrny od pastelek. Naneste zubní pastu na houbičku nebo starý zubní kartáček a jemně stěnu vyčistěte.

Boty je důležité mít čisté

Zubní pasta je bezvadným pomocníkem i na opotřebované tenisky nebo kožené boty. Zubní pastu nanesete přímo na znečištěná místa a umyjete kartáčem.

Dejte zubní pastu i šperkům

Jestli vám zrovna došla speciální vata na čištění cenných ozdob, použijte i v tomto případě zubní patu. Aplikujte ji pomocí měkkého kartáčku, omyjte čistou vodou a nechte zaschnout. Šperky budou zářit čistotou a leskem.

Zdroje: www.living.iprima.cz, www.idnes.cz, www.adbz.cz