1. Pro dřevo je charakteristická dlouhověkost
Nezáleží na tom, zda si pořídíte podlahu dvouvrstvou, třívrstvou, a nebo z masivu – pokud se o ni budete správně starat, můžete se z ní těšit desítky let. Všechny výše zmíněné typy jsou totiž poměrně odolné proti oděru, takže si z dlouhodobého hlediska zachovávají svůj původní vzhled.

I když však k poškrábání (a nebo k jiným poškozením) po čase dojde, dřevěnou podlahu je možné bez problémů zrenovovat – přebrousit a znova ošetřit lakem, voskem či olejem. U olejovaných podlah navíc připadají v úvahu i potenciální lokální opravy, které mohou nutnost kompletní renovace trochu oddálit.


2. Vzhled dřeva je jedinečný a nikdy nevyjde z módy
Dalším důvodem, proč jsou podlahové krytiny ze dřeva tak oblíbené, je jejich přírodní vzhled. V interiéru působí hřejivě, útulně a zaujmou svou přirozenou strukturou, včetně nedokonalostí, jako jsou suky a různé jiné detaily. Každý kus je zkrátka originál.

Dřevo navíc nabízí nespočet variant – stačí si jen vybrat barvy, provedení a vzory, které vám vyhovují.

3. Dřevěné podlahy se snadno čistí
Velkou výhodou dřevěných podlah je, že nevyžadují náročnou péči. V rámci pravidelného úklidu je stačí vysát, případně jednou za čas setřít vlhkým hadrem. Dejte však pozor, aby byl důkladně vyždímaný, protože přílišný kontakt s vodou dřevu škodí. V případě, že zůstane delší dobu vlhké, může začít pracovat a změnit tvar či barvu.

Tip: Na dřevěnou podlahu nikdy nepoužívejte běžný saponát. Sáhněte raději po speciálních přípravcích, které nejsou tak agresivní. Ideální je konzultovat volbu s dodavatelem podlahy.

Pokud jde o údržbu, pro lakované dřevěné podlahy se doporučují speciální polymerní ochranné přípravky, které se na podlahu nanáší mopem tak, aby vytvořily jednolitý tenký film. Voskované a olejované podlahy je zase vhodné pravidelně ošetřit doolejováním povrchu ošetřovacím voskovým olejem. Správné ošetření je klíčem nejen k lepšímu vzhledu dřeva, ale také ke zvýšení odolnosti podlahy vůči vodě a mechanickému zatížení.

Výhody dřeva už znáte, nyní je čas načerpat pořádnou dávku inspirace! Široký výběr dřevěných podlah si prohlédněte třeba na e-shopu INPARKET.