Za sopkami Nízkého Jeseníku

Už jste někdy viděli opravdovou sopku? Nemusíte za nimi ani na italské ostrovy, v mladších třetihorách se silnou sopečnou činností vyznačovalo i území Nízkého Jeseníku. Velký Roudný, Uhlířský vrch nebo třeba Venušina sopka v drsné oblasti náhorní pláně detonovaly asi před milionem let a po kdysi soptících vulkánech tu zbyly jedinečné přírodní výtvory a krajinné dominanty. Na Velkém Roudném jsou dodnes patrné pozůstatky hlavního kráteru, na vrcholu Venušiny sopky v blízkosti Bruntálu jsou dobře viditelné pozůstatky těžby sopečných hornin a u každé sopky najdete i několik lávových proudů, které ovlivnily dnešní podobu reliéfu. Všechny zajímavosti týkající se sopečné činnosti v oblasti Nízkého Jeseníku ale spojuje naučná stezka.

Poznejte skalní města Českého ráje

Rádi byste na menší dovolenou v Českém ráji? Pak si nenechte ujít zdejší skalní města. Příhrazské skály a bývalá pevnost Drábské světničky byly vybudovány na sedmi pískovcových blocích a patří mezi nejvyhledávanější výhledová místa v Českém ráji. Čarokrásné rozhledy se rozprostírají na okraji plošiny skalního masivu u čedičového vrchu Mužský a dohlédnete odtud až na Bezděz nebo Valečov. Projdete se tu hlubokými kaňony, prostornými náhorními plošinami i raritním studeným průchodem s velmi chladným ovzduším přetrvávajícím i v horkých letních měsících.

Atraktivní výhledy, uzoučké průchody a těsné soutěsky vás okouzlí i v Prachovských skalách, zapomenout byste ale neměli ani na impozantní Hruboskalsko, Maloskalsko u Besedic či neprávem opomíjené Klokočské a Betlémské skály. Nejatraktivnějšími místy skalního masívu, vrcholky skal i kouzelnými zákoutími vás provede hustá síť turistických značek.

Český les

Krajinu od domažlické části Českého lesa po Dyleňský les poznamenal násilný odsun původního obyvatelstva po vztyčení železné opony. Nad desítkami zaniklých vesnic v průběhu let získala nadvládu příroda, která dnes dotváří specifickou atmosféru na jihozápadě Čech. Charakteristická jsou pro tuto oblast četná vrchovištní rašeliniště s typickou slaťovou květenou. Zdejší podmáčené louky poskytly domov vzácným zvířatům, a pokud se vám zadaří, zahlédnete tu i vydry nebo bobry. Budete-li mít rašelinišť dost, vydejte se za nejvyšším vrcholem a neodmyslitelným symbolem krajiny – Čerchovem, který se na svém vrcholu pyšní dřevěnou rozhlednou. Pokud vás krajina podél česko-německých hranic zaujala, rezervujte si ubytování v Českém lese a vydejte se za poznáním zdejší krajiny.