Nejprve je nezbytné provést dokonalý a kvalitní úklid. Vhodné je svrchní hlínu spolu s přebytky podzimu odstranit a nahradit hlínou novou, čerstvou. Keře je nezbytné pečlivě okopat a půdu dostatečně nakypřit. Stejně tak bylo nezbytné v průběhu měsíce března nebo nejpozději do poloviny dubna růžové keře prořezat. Pokud jste se k tomu dosud nedostali, růže prostě letos prořezané nebudou. Současně v březnu nebo dubnu je vhodné provést i jarní hnojení růží. Na trhu je široká nabídka hnojiv na růže, v tomto období jsou vhodná klasická minerální hnojiva (např. klasický Cererit v dávce cca. 50 až 75g/m2). Důležité ale je, aby brzy po aplikaci pršelo, popř. provést vlastní zálivku. Důležité je i nezapomenout na vyvázání pnoucích růží, aby každá větev „měla své místo na slunci“.

Ani v létě práce nekončí. Vhodné je odstraňovat odkvetlé květy, u popínavých růží je nutné vyvazovat nové výhony. Některé lze zkrátit asi na třetinu výšky, aby se zpevnily a rozvětvily. Dále je nezbytná i pravidelná zálivka a hnojení. A hnojiv určených pro růže je na trhu nepřeberné množství. Stačí ale použít i běžná organicko-minerální hnojiva.

Pěstování růží ale mohou znepříjemnit některé houbové choroby, které růže napadají zvláště za vlhkého a teplého počasí, které panuje v průběhu léta.

Typickým příznakem černé skvrnitosti růží jsou velké, černé, paprsčité skvrny na horní straně listů. Skvrny mohou postupně splývat a listy zasychají a opadávají. Provést postřik vhodným fungicidem bychom měli ihned při zjištění prvních příznaků. V průběhu roku je pak ale potřeba ošetření několikrát opakovat a použité přípravky střídat. Vhodný je např. Dithane DG Neotec, Merpan 80 WG, Discus.

Další neméně významnou chorobou, která se na růžích vyskytuje, je padlí. Na listech, poupatech i letorostech se vytváří typické bílé vatovité skvrny, které postupně šednou a silně napadené listy se kroutí. Poupata se ohýbají a často nevykvétají. Houba se za příznivých podmínek (teploty nad 15°C a vysoká vzdušná vlhkost) velmi rychle šíří. Vhodným přípravkem k ošetření je např. Sulfurus.

Třetí významnou plísní na růžích je rez růžová – od počátku června se na horní straně listů objevují drobné žluté skvrny, na spodní straně se vytváří oranžové kupky výtrusů. V průběhu podzimu se pak barva těchto kupek mění do hnědočerné. Vhodné je na jaře při rašení kontrolovat starší větévky - objevují se na nich oranžovočervené drobné tečky. Jsou to plodničky hub a takto napadené větévky je nutné při řezu odstranit. V průběhu vegetace je pak vhodné provést ošetření některým z fungicidních přípravků. Lze použít stejné postřiky jako proti černé skvrnitosti.

Stejně tak se může na růžích objevit i škodlivý hmyz, nejčastěji jsou to mšice a svilušky. K postřiku proti mšicím lze použít např. Mospilan 20 SP nebo Pirimor 50 WG, proti sviluškám pak Floramite 240 SC nebo Nissorun 10 WP