Většina z nás zná antistresové míčky. Třeba jeden máte na svém pracovním stole hned vedle počítače nebo jste je viděli používat v komickém smyslu mezi vystresovanými kancelářskými pracovníky v televizi. Antistresové pomůcky se v průběhu posledních dvaceti let staly v Čechách populární – a to z dobrého důvodu.

Výzkumy ukazují, že používání antistresového míčku může ve skutečnosti zlepšit emoční stabilitu a přinést významné fyzické výhody. A jak fungují antistresovéstresové míčky?

Na první pohled se může zdát, že něco tak malého a jednoduchého nemůže být tak efektivní. Ale jak říká staré přísloví: "Nesuď knihu podle obalu." Tyto malé, ale velké prostředky na uvolnění stresu skutečně fungují – a to je založeno na výzkumu a vědě. Výhoda mačkání je v tom, že uvolňuje určitý druh energie a také vás přiměje k relaxaci. Když jsme ve stresu, naše svaly mají tendenci se zatínat a mačkání stresového míčku nás nutí tyto svaly uvolnit.

Takže teď, když už víme, že fungují, pojďme podtrhnout některé výhody antistresových pomůcek:

  • Uleví od bolesti při artritidě
  • Snižuje úzkost a stres
  • Podporuje lepší spánek
  • Zlepšuje koncentraci a kreativitu
  • Posiluje svaly

Nejen antistresové míčky vám pomohou uvolnit tělo i mysl. Na trhu je mnoho dalších pomůcek, které ulehčí od stresu. Různé natahovací tvary, tvarovací kostky, řetízky anebo třeba fidgety neboli prstová točítka.

I když nepociťujete stres nebo úzkost, pouhé zmáčknutí antistresového míčku pevně v rukou může pomoci během okamžiku posílit svaly předloktí, zápěstí a rukou. Můžete to udělat prakticky kdekoli – při práci, doma při sledování televize nebo dokonce v autě. Mnoho z nás má pocit, že naše pracovní týdny nejsou nic jiného než série schůzek. Pokud se při některé z vašich obchodních schůzek cítíte unavení, podráždění, znudění nebo prostě nemáte zájem, zkuste použít antistresovou pomůcku, abyste zaměstnali ruce. A když vás čeká porada, při které budete muset prezentovat výkony vašeho oddělení, můžete si malý antistresový míček mačkat v ruce a uklidňovat tak svou mysl.