Pokládka vinylové podlahy

Pokládka je v první řadě závislá na typu vinylové podlahy, jíž jste dali přednost. Jinak probíhá montáž lepených vinylových dílců a jinak pokládka zámkové či samolepící vinylové podlahy. Jak tedy postupovat u jednotlivých druhů krytiny?

Snadná pokládka? Zámková vinylová podlaha

Zámková vinylová podlaha je velmi oblíbenou volbou právě z důvodu jednoduché pokládky, kterou zvládnete i sami bez nutné pomoci odborníků. Samotný název této podlahy se odvíjí od zámkových spojů, jimiž je podlaha vybavena. Díky nim do sebe jednotlivé dílce při pokládce jednoduše zapadnou. Další výhodou je tolerance menších nedostatků podkladu, který i tak musí splňovat určitá kritéria. Vždy je vhodné se podívat i na kladečský předpis, který by každý kvalitní výrobce měl mít k dispozici ať už v tištěné nebo elektronické podobě.

Tip: Podlahy FatraClick a RS-click

Podlahy FatraClick a RS-click české značky Fatra jsou vybaveny patentovaným zámkovým spojem, jenž umožňuje velmi snadnou a rychlou pokládku. Tyto podlahy navíc nabízí celou řadu dekorů, které imitují dřevo. Dokonalá imitace spočívá nejen v přírodní kresbě dřeva na pohled, ale také v povrchové úpravě, která na dotek je od originální dřevěné podlahy k nerozeznání.

Proč plovoucí vinylovou podlahu?
Konstrukce podlahy FatraClick a RS-click v sobě spojuje přednosti klasických plovoucích i vinylových podlah. Výsledkem je podlaha se skvělými vlastnostmi. Zaujme vás nejen snadnou pokládkou bez lepení, díky patentovanému zámkovému systému Uniclic®. Podlaha vyniká výbornými akustickými vlastnostmi s kročejovým útlumem 16 decibelů, který je zajištěn unikátní strukturou a korkovým podložím. Podlaha je správnou volbou i pro alergiky a do dětských pokojů, protože vyniká antibakteriální povrchovou úpravou. Při údržbě podlahy se navíc můžete spolehnout na zvýšenou odolnost proti ušpinění a běžným chemikáliím. Ještě nějaké plusové body? Ano, garance 10 let.

Zámkový spoj Uniclic®
Tajemství jednoduché pokládky podlahy spočívá v patentovaném zámkovém spoji Uniclic®, jenž umožňuje instalaci bez lepidla. Montáž krytiny se provádí na PE fólii, která slouží jako kluzná podložka. Montáž podlahy ještě více usnadňuje možnost chodit po podlaze v průběhu pokládky i bezprostředně po ní.

Lepené vinylové podlahy

Klasické vinylové dílce se lepí k podlaze za pomocí profesionálního podlahářského lepidla. U tohoto druhu vinylové podlahy je velmi důležité, aby podklad byl dokonale rovný a hladký. V případě drobných nerovností by se mohly tyto nedostatky promítnout na celkový vzhled a kvalitu podlahy. Pokud jste si jistí, že máte dokonale rovný podklad, můžete se pustit do samotné montáže. Pokud s pokládkou nemáte zkušenosti, je na místě přivolat profesionála. Velmi důležité je totiž odhadnout správné množství lepidla, takže pokládka je náročnější, než v případě předchozího typu.

Samolepící vinylová podlaha

Rozdíl mezi lepenou vinylovou podlahou a samolepící vinylovou podlahou spočívá v tom, že během pokládky samolepící krytiny stačí pouze sloupnout krycí papír a přilepit každý dílec na pečlivě očištěný, rovný a hladký povrch. Pokládka je tak podstatně jednodušší. Tyto podlahy jsou ideální do pokojů s menším provozem.