Vhodné stanoviště pro ořešáky

Vhodná doba pro výsadbu ořešáků nastává na jaře a na podzim. Strom dobře prosperuje na světlém a slunném stanovišti, zároveň potřebuje pro své mohutné kořeny do budoucna poměrně hodně prostoru. Výborně se mu bude dařit v nížinách, ale s velkým úspěchem se ořešáky pěstují i ve vyšších nadmořských výškách. Stanoviště ořešáku by nikdy nemělo být severní a určitě by mělo být chráněno před mrazivými a silnými větry. Půda pro výsadbu nesmí být přemokřená nebo naopak po většinu roku suchá. Ořešáku vyhovuje půda s dostatkem humusu a vláhy, ideálně i bohatá na vápník.

Vysazujeme ořešáky

Chystáte-li se vysadit alej ořešáků, pamatujte na značné rozestupy. U mladých stromků se to možná nezdá, ale ořešák poměrně rychle roste a sílí a není nic horšího, než když jsou stromy namačkané v aleji jako chudí příbuzní. Ořešáky vysazujte s rozestupy od sebe alespoň 14 metrů. U nižších či roubovaných variant stačí vzdálenost 10 metrů. Výsadba samotného stromu se nijak neliší od výsadby ovocných či okrasných dřevin. „Pro výsadbu ořešáku si připravte jámu o výšce 50 centimetrů a podobné šířce. Jáma by nikdy neměla být zcela symetrická, ale naopak obsahovat různé prohlubně, aby se strom dobře zakořenil a kořeny přirozeně prorůstaly do půdy. Kořeny ořešáku se před výsadbou nikdy nezkracují. Strom se sází přibližně o 10 centimetrů výše, než je úroveň země. Půda totiž sesedne. V období po výsadbě strom zalévejte a zafixujte pomocí kůlu," vysvětluje na základě letitých zkušeností s ořešáky šéfzahradník z Flosu Vašek Mařík.

Hnojení pro zdárný růst

Pro podzimní hnojení se používají fosforečná a draselná hnojiva. Strom díky nim dobře poroste a lépe se ujme. Během roku (od května do konce června) se ořešáky zpravidla přihnojují dusíkatými hnojivy. Na podzim se musejí ořešáky pravidelně prořezávat.

Ořešák potřebuje vláhu

Při nedostatku vody ořešák špatně roste, prosychá a nové větve snad ani nezaznamenáte. Nejvíce vody strom spotřebuje v období růstu plodů, tedy od května do června. V té době byste ho měli pravidelně zalévat a dopřávat mu tak optimální podmínky pro zdárný růst.

Podzimní péče o ořešáky

Strom je plně mrazuvzdorný, ale i tak se mladé stromky chrání. Pozdní mrazíky totiž mohou popálit květy ořešáku a zhatit tak vaše plány na dobrou úrodu. Nově vysazené ořešáky tedy chraňte jutovinou nebo rákosem. U starších stromů se používá deska, která ořešák z jižní strany zakryje, aby na něj nesvítily zimní sluneční paprsky a neprobudily ho předčasně ze zimního odpočinku. Žádnou další ochranu na zimu ořešáky nepotřebují.