Snad každý se někdy ocitl v situaci, kdy potřeboval zvednout něco těžkého a přemýšlel, jak to udělat, aby to bylo hned a moc se při tom nenadřel. Většinou stačilo přehodit lano přes větev či trám a s pomocí jakési provizorní kladky se dílo povedlo. Ovšem v mnoha případech takovéto řešení nestačí a problém je třeba řešit důmyslněji, čili použit kladkostroj.

Kladkostroj se stal nepostradatelným pomocníkem v nejrůznějších provozech - v autodílně, ve všech odvětvích průmyslu, ve skladu, stejně tak v nemocnicích, hotelech i dalších oblastech. Pomáhá zde se zvedáním, posunováním a spouštěním nákladu. Člověk tak díky systému pevných a volných kladek, jež dokáží zvýšit mechanickou účinnost, nemusí vynakládat tolik síly, aby dostal břemeno nad zem. Kladkostroj vybavený brzdou, pak navíc zvedaný předmět udrží v konkrétní požadované poloze.

Na trhu se můžeme setkat s kladkostroji řetězovými, lanovými v ručním nebo elektrickém provedení. O tom, zda vybrat elektrický řetězový kladkostroj nebo ruční lanový, rozhodují důvody, pro něž si je jednotlivec nebo firma pořizuje. Vše se odvíjí od individuálních potřeb. Velmi záleží na prostředí a požadavcích na nosnost a četnost používání, čili vytíženost. Na některých místech najdou lepší využití lanové kladkostroje, jinde jsou zase vhodnější řetězové. Výjimkou nejsou ani provozy s několika různými druhy kladkostrojů.

Co se pohonu týká, ruční varianta se snadno ovládá a postačí tam, kde není nutné časté zvedání předmětů s vysokou hmotností. Ke svému provozu nepotřebuje elektrickou energii, vyžaduje pouze trochu té lidské. Kromě míst bez možnosti připojení k elektrické síti jej lze využívat na rizikových pracovištích s hrozbou výbuchu.

Naopak v provozech, v nichž dochází k častému zvedání a přemisťování příliš těžkých objektů, nachází své uplatnění kladkostroj elektrický, zejména tedy elektrický řetězový kladkostroj. Jeho velká výhoda spočívá v tom, že činnosti dokáže provádět v i těsném prostoru s minimální potřebou ruční práce. Manipulaci s nákladem obstarává elektromotor, který ovládá jeho obsluha pouze stisknutím tlačítka. Samotnou práci ještě o něco více usnadní elektrický kladkostroj s pojezdem.

K velmi oblíbeným elektrickým kladkostrojům patří bezpečné a spolehlivé stroje vyrobené německou společností LIFTKET, jenž disponují i řadou patentů. Jeden z nich představuje například patentovaná kluzná spojka zajišťující maximální a bezkonkurenční bezpečnost.

Neméně důležitá je rovněž dutá hřídel a ojedinělá konstrukce složená z motoru, spojky, brzdy a břemenem, jež je s brzdou mechanicky pevně spojeno. To znamená, že brzda umístěná mezi břemenem a suchou kluznou spojkou, jej vždy spolehlivě zastaví. Břemeno tak nemůže samovolně sjet či spadnout, a to ani v případě opotřebení nebo dokonce poškození spojky.

Za kvalitou kladkostrojů LIFTKET, kterou ocenily firmy a podniky napříč všemi odvětvími, stojí německá pečlivost, používání kvalitních dílů z certifikovaných materiálů, řádná výstupní kontrola a v neposlední řadě jistě nepřetržité inovace.

Přímo ze skladu výrobce zabezpečuje rychlé dodávky na tuzemský trh česká firma, a to už bezmála dvacet let. Tento výhradní zástupce kromě dodávek poskytuje též kvalitní záruční i pozáruční servis. Kupující tak nemusí mít obavu z komplikovaného objednávání a případných oprav.

Kladkostroje LIFTKET se staly parťáky těžařů, dělníků, techniků, stavařů, energetiků, lékařů, vojáků a samozřejmě dalších profesí, jímž šetří čas i síly.