Pokud se nechystáte kočky chovat s jistotou, že všem koťátkům najdete milující domov (jediná kočka může za rok přivést na svět 15–20 koťat), je nejodpovědnější nechat vašeho mazlíčka kastrovat. Co to ale vlastně znamená?

Co je to kastrace?

Sterilizace a kastrace jsou chirurgické zákroky, které kočce znemožní reprodukci. Při sterilizaci jsou kočce odstraněny vaječníky, při kastraci jsou kocourovi odstraněna varlata. Oba zákroky se souhrnně nazývají kastrace.

Výhody kastrace u koček

I když kočka žije v domácnosti a nemá partnera k páření, je kastrace stále rozumnou volbou. Sterilizace vašeho mazlíčka totiž zabrání vzniku rakoviny vaječníků a také výrazně sníží riziko rakoviny děložního hrdla. Mimo to také zamezí mnoha nežádoucím projevům chování. Nekastrovaná kočka má říji třikrát až čtyřikrát do roka. Vytrvale při tom mňouká a snaží se dostat ven z domu. Zároveň, pokud má kočka opakovaně říji a nedojde k páření, mohou se u ní rozvinout problémy, jako jsou nejen deprese a anorexie, ale i průjmy a zvracení. Kastrace všechny tyto projevy odstraní.

Kocouři a kastrace

Kastrace má mnoho výhod i pro kocoury. Zabrání riziku rakoviny varlat a zamezí mnoha projevům chování, které chov zvířete ztěžují. Takovýto zákrok u kocourů potlačuje především teritoriální chování - domácí mazlíčci pak málokdy značkují teritorium a jejich moč páchne výrazně méně. Pokud chováte dva kocoury, můžete kastrací výrazně snížit počet jejich střetů. Kastrovaní kocouři jsou celkově mnohem poslušnější a zvladatelnější.

Zákrok

Příprava na samotný zákrok je pro obě pohlaví stejná. Přibližně 12 hodin před zákrokem byste chlupáče neměli krmit. Operace se provádí v celkové anestezii s použití sledovacích přístrojů, aby se předešlo případným komplikacím. Řez se provádí varlaty nebo vaječníky (někdy i dělohou), a jsou odebrány. Ránu veterinář poté zašije. Stehy lze často schovat uvnitř.

Jak u kocourů, tak i u koček, přestože je u nich nutné provést o něco větší řez - přibližně 2 cm, se zvíře po probuzení může vrátit domů se svým páníčkem ve stejný den.

Rekonvalescence

Veterinář může kočce na hlavu připevnit ochranný kužel, aby si nemohla kousat stehy. Mazlíčka je po zákroku nutné sledovat a kontrolovat, zda rána neotéká, nepraskají stehy, nekrvácí nebo nedochází k výtoku. Pokud k některému z těchto příznaků dojde, okamžitě uvědomte veterináře. Kočka se po kastračním zákroku obvykle zcela zotaví a veterinář jí během jednoho či dvou týdnů vytáhne stehy. Dbejte na to, aby vaše klubíčko mělo v době hojení dostatek vody, čistý pelíšek a možnost odpočívat v klidném prostředí. Na vhodnou dobu kastrace jsou různé názory. Většina veterinářů doporučuje kastraci provést kolem šestého měsíce, dříve než kočka pohlavně dospěje. Poraďte se s veterinářem, co je pro Vaši kočku vhodné.

Vedlejší důsledky

Po kastraci se změní hormonální rovnováha a kočičí metabolismus zpomalí. Kočka začne být náchylná k přibírání na váze. Krmivo Hill's Science Plan Sterilised Cat obsahuje vyvážený kalorický obsah pro kastrované kočky. Kromě přibírání na váze mají kastrované kočky oproti nekastrovaným také více tělesného tuku a méně svaloviny. Proto je krmivo Hill's Science Plan Sterilised Cat vyvíjeno s jedinečným složením pro kontrolu hmotnosti obsahujícím lyzin a L-karnitin, které pomáhají spalovat tuky a tvořit svalovou hmotu.

Po kastraci se mohou také zhoršit běžné problémy s močovým ústrojím u koček. Krmivo Hill's Science Plan Sterilised Cat bylo proto vyvinuto právě tak, aby obsahovalo přesně stanovenou hladinu minerálů a zaručilo tak správnou hodnotu pH moči, čímž nejenže snižuje riziko vzniku močových kamenů, ale také přispívá k zachování dobrého zdravotního stavu močových cest. Výživa je dostupná jak v suché, tak i mokré variantě ve formě kapsiček, a to hned v několika příchutích. Nově také s lahodnou příchutí kachny.