Proč zvolit dřevěnou podlahu? Důvodů je hned několik!

Pokud v interiéru chcete vyčarovat nezaměnitelnou atmosféru, dřevěná podlaha je jasnou volbou. Příjemná vůně, originální vzhled se suky a prasklinami a typická struktura promění místnost v útulnou a klidnou oázu, ze které na vás dýchne kus lesa. Mimo estetického aspektu však rozhodně stojí za zmínku také užitné vlastnosti. Podlahové krytiny ze dřeva se vyznačují skvělou odolností a při správné péči bez problémů vydrží po několik generací. Jsou výbornou volbou pro alergiky, protože se v nich nedrží prach a roztoči, a navíc se snadno uklízejí. Když k tomu vezmete v úvahu, že dřevěná podlaha je jednou z nejekologičtějších podlahových krytin, mělo by vám být jasné, proč je dřevo tak oblíbené. Jak ale z široké nabídky dřevěných podlah vybrat tu pravou?

Masivní dřevo vs. vícevrstvá podlaha

Prvním rozhodnutím, které při výběru dřevěné podlahy musí padnout, je, zda pro vaše potřeby bude lepší masivní, a nebo vícevrstvá dřevěná podlaha. Masiv je klasika, která zaujme na první pohled – působí luxusním dojmem a snese opravdu vysoké zatížení. Navíc se dá opakovaně brousit a lakovat, což znamená, že masivní dřevěná podlaha je téměř nesmrtelná. Na druhou stranu, vícevrstvé (dvouvrstvé nebo třívrstvé) podlahy mohou být skvělou alternativou do místností, kam se masiv nehodí. Nejsou tak náchylné na změny klimatu v interiéru, a navíc jsou nižší, takže se dají použít i v kombinaci s podlahovým vytápěním, což u masivu možné není.

Tvrdost dřevěné podlahy

Dalším důležitým faktorem je také tvrdost podlahy. Ta se odvíjí primárně od typu zvoleného dřeva, může však být ovlivněna také povrchovou úpravou. Čím tvrdší je dřevo, tím je podlaha odolnější a většinou také dražší. Je tedy nepsaným pravidlem, že měkká dřeva, jako je borovice, jedle, bříza, olše, modřín nebo smrk, se využívají v méně zatížených místnostech, například v ložnicích, kam se skvěle hodí také proto, že jsou příjemnější na došlap. Středně tvrdá dřeva, například jilm a kaštan, a tvrdá dřeva, jako je ořech, buk, jasan, dub, javor, jsou zlatou střední cestou, kterou volte třeba v obývacích prostorách. Velmi tvrdá dřeva, mezi která patří eben nebo mahagon, pak můžete instalovat i ve velmi silně namáhaných prostorách.

A co design?

V neposlední řadě je samozřejmě důležité zvážit i design dřevěné podlahy. Dřevo je dostupné v mnoha různých barvách, a některé druhy se navíc dají ozvláštnit povrchovými úpravami, jako je moření, bělení a nebo patinování. Jak tedy vybrat? Jednoduše si projděte nabídku a načerpejte co nejvíce inspirace! Nahlédněte třeba na e-shop INPARKET, kde najdete široký výběr masivních i vícevrstvých dřevěných podlah.