Milujete zmrzlinu? Připravili jsme si pro vás krátký zmrzlinový kvíz. Otestujte se ze zajímavostí ze světa zmrzliny. V článku se také s vámi podělíme o 2 sladké recepty na vanikovo-sušenkovou zmrzlinu a malinový sorbet, které si připravíte ve zmrzlinovači.

Zmrzlinový kvíz

Kolik otázek uhodnete a které odpovědi vás překvapí? Správné odpovědi naleznete pod prvním obrázkem, takže pokud chcete hrát fér play, scrollujte pomalu.

Jaký je průměrný počet potřebných líznutí na slízání 1 kopečku zmrzliny?

  • 50
  • 60
  • 70

Která zmrzlinova příchuť je nejpopulárnější?

  • čokoládová
  • jahodová
  • vanilková

Která země má nejvyšší spotřebu zmrzliny?

  • USA
  • Norsko
  • Itálie

Kolik litrů zmrzliny sní průměrný američan ročně?

  • 16 litrů
  • 18 litrů
  • 22 litrů

Kolik litrů zmrzliny sní průměrný čech ročně?

  • 5 litrů
  • 4 litry
  • 3 litry

Jezením zmrzliny lidé slavili…

  • ukončení 2. světové války
  • když Česko vyhrálo zlatou medaili na zimních Olympijských hrách
  • zavedení české koruny

Kolik kalorií průměrně obsahuje vanilková zmrzlina?

  • 245 kcal
  • 273 kcal
  • 282 kcal

V který den se nejlépe prodává zmrzlina?

  • pátek
  • sobota
  • neděle

Kolik litrů zmrzliny se dokáže vyrobit z mléka, které během svého života vyprodukuje 1 kravička?

  • 24 065 litrů zmrzliny
  • 34 065 litrů zmrzliny
  • 44 065 litrů zmrzliny

Co označuje italský výraz „gelato“?

  • želé
  • zmrzlinu
  • bonbonovou drobenku

Správné odpovědi:

50, vanilková, USA, 22 litrů, 3 litry, ukončení 2. světové války, 273 kcal, neděle, 34 065 litrů zmrzliny, zmrzlinu

Jak si vyrobit domácí zmrzlinu ve zmrzlinovači?

Znáte výrobníky zmrzliny – nebo jednoduše řečeno zmrzlinovače? Jedná se o chytré malé kuchyňské spotřebiče, které jistě zpříjemní letní dny či večery a pokud patříte k milovníkům zmrzliny, určitě jej oceníte i v době, kdy se už kvůli nízkým venkovním teplotám kopečková zmrzlina běžně neprodává. Zmrzlinovač dokáže připravit jemnou nadýchanou zmrzlinu v rozmezí od 10 – 60 minut. Navíc, když je zmrzlina hotová, výrobník se přepne do chladicího režimu, takže zmrzlina bude mít vždy dokonalou konzistenci.

Recept na vanilkovo-sušenkovou zmrzlinu

Potřebujeme:

  • 1 a ¾ hrníčku smetany
  • 1 a ¼ šálku mléka
  • cukr - množství podle chuti
  • vanilkový lusk nebo extrakt
  • sušenky (například Lotusky)
  • sůl

Postup:

  1. Na mírném ohni zahřejte hrnek smetany s vanilkou a cukrem, poté přidejte špetku soli. Důležité je, aby se smetana nezačala vařit, tedy zahřívejte ji jen dokud se nerozpustí cukr a sůl. Potom přidejte zbytek smetany a ostatní suroviny. Promíchanou směs dejte do chladničky odpočívat.
  2. Po cca hodině směs vyjměte a promíchejte opět a přidejte rozdrcené sušenky. Směs vložte do zmrzlinovače a počkejte, pár desítek minut, než konzistence bude krémová. Kopeček zmrzliny můžete ještě ozdobit sušenkami.

Ve zmrzlinovači si dokážete připravit kromě zmrzliny i jiné studené lahůdky. Výrobník zmrzliny zvládne vyrobit také sorbet nebo mražený jogurt. Sorbet obsahuje vysoké procento ovoce (minimálně 25 %). V sorbetu chybí mléčná složka. Jedná se o kombinaci ovoce, cukru a vody či sladké šťávy, nebo i vína. V restauracích servírují sorbet jako odpočinkový chod, neboť slouží k přetrávení jídla.

Vyzkoušejte malinový sorbet

Potřebujete:

  • 500 g malin (čerstvých nebo mražených)
  • 1 citron
  • 100 g cukru
  • 45 g invertního cukru
  • 2 polévkové lžíce malinové pálenky/ malinového sirupu

Postup

  1. Pokud jste si zvolili čerstvé maliny, omyjte je a proberte. Máte-li zmrazené maliny, dejte je rozmrazit. Připravené maliny vložte do vysoké nádoby a s ponorným mixérem rozmixujte najemno a směs protlačte přes sítko.
  2. Smíchejte citrónovou šťávu s cukrem a invertním cukrem a přidejte jako směs do pyré. Pomocí šlehací metličky rozpusťte cukr a přimíchejte pálenku či sirup. Takto připravenou směs dejte na hodinku do chladničky.
  3. Vložte směs do zmrzlinovače na přibližně 50 minut, dokud neztuhne na krém. Hotový sorbet servírujte do sklenic nebo misek.