Milujete zmrzlinu? Připravili jsme si pro vás krátký zmrzlinový kvíz. Otestujte se ze zajímavostí ze světa zmrzliny. V článku se také s vámi podělíme o 2 sladké recepty na vanikovo-sušenkovou zmrzlinu a malinový sorbet, které si připravíte ve zmrzlinovači.
Zmrzlinový kvíz
Kolik otázek uhodnete a které odpovědi vás překvapí? Správné odpovědi naleznete pod prvním obrázkem, takže pokud chcete hrát fér play, scrollujte pomalu.
Jaký je průměrný počet potřebných líznutí na slízání 1 kopečku zmrzliny?
- 50
- 60
- 70
Která zmrzlinova příchuť je nejpopulárnější?
- čokoládová
- jahodová
- vanilková
Která země má nejvyšší spotřebu zmrzliny?
- USA
- Norsko
- Itálie
Kolik litrů zmrzliny sní průměrný američan ročně?
- 16 litrů
- 18 litrů
- 22 litrů
Kolik litrů zmrzliny sní průměrný čech ročně?
- 5 litrů
- 4 litry
- 3 litry
Jezením zmrzliny lidé slavili…
- ukončení 2. světové války
- když Česko vyhrálo zlatou medaili na zimních Olympijských hrách
- zavedení české koruny
Kolik kalorií průměrně obsahuje vanilková zmrzlina?
- 245 kcal
- 273 kcal
- 282 kcal
V který den se nejlépe prodává zmrzlina?
- pátek
- sobota
- neděle
Kolik litrů zmrzliny se dokáže vyrobit z mléka, které během svého života vyprodukuje 1 kravička?
- 24 065 litrů zmrzliny
- 34 065 litrů zmrzliny
- 44 065 litrů zmrzliny
Co označuje italský výraz „gelato“?
- želé
- zmrzlinu
- bonbonovou drobenku
Správné odpovědi:
50, vanilková, USA, 22 litrů, 3 litry, ukončení 2. světové války, 273 kcal, neděle, 34 065 litrů zmrzliny, zmrzlinu
Jak si vyrobit domácí zmrzlinu ve zmrzlinovači?
Znáte výrobníky zmrzliny – nebo jednoduše řečeno zmrzlinovače? Jedná se o chytré malé kuchyňské spotřebiče, které jistě zpříjemní letní dny či večery a pokud patříte k milovníkům zmrzliny, určitě jej oceníte i v době, kdy se už kvůli nízkým venkovním teplotám kopečková zmrzlina běžně neprodává. Zmrzlinovač dokáže připravit jemnou nadýchanou zmrzlinu v rozmezí od 10 – 60 minut. Navíc, když je zmrzlina hotová, výrobník se přepne do chladicího režimu, takže zmrzlina bude mít vždy dokonalou konzistenci.
Recept na vanilkovo-sušenkovou zmrzlinu
Potřebujeme:
- 1 a ¾ hrníčku smetany
- 1 a ¼ šálku mléka
- cukr - množství podle chuti
- vanilkový lusk nebo extrakt
- sušenky (například Lotusky)
- sůl
Postup:
- Na mírném ohni zahřejte hrnek smetany s vanilkou a cukrem, poté přidejte špetku soli. Důležité je, aby se smetana nezačala vařit, tedy zahřívejte ji jen dokud se nerozpustí cukr a sůl. Potom přidejte zbytek smetany a ostatní suroviny. Promíchanou směs dejte do chladničky odpočívat.
- Po cca hodině směs vyjměte a promíchejte opět a přidejte rozdrcené sušenky. Směs vložte do zmrzlinovače a počkejte, pár desítek minut, než konzistence bude krémová. Kopeček zmrzliny můžete ještě ozdobit sušenkami.
Ve zmrzlinovači si dokážete připravit kromě zmrzliny i jiné studené lahůdky. Výrobník zmrzliny zvládne vyrobit také sorbet nebo mražený jogurt. Sorbet obsahuje vysoké procento ovoce (minimálně 25 %). V sorbetu chybí mléčná složka. Jedná se o kombinaci ovoce, cukru a vody či sladké šťávy, nebo i vína. V restauracích servírují sorbet jako odpočinkový chod, neboť slouží k přetrávení jídla.
Vyzkoušejte malinový sorbet
Potřebujete:
- 500 g malin (čerstvých nebo mražených)
- 1 citron
- 100 g cukru
- 45 g invertního cukru
- 2 polévkové lžíce malinové pálenky/ malinového sirupu
Postup
- Pokud jste si zvolili čerstvé maliny, omyjte je a proberte. Máte-li zmrazené maliny, dejte je rozmrazit. Připravené maliny vložte do vysoké nádoby a s ponorným mixérem rozmixujte najemno a směs protlačte přes sítko.
- Smíchejte citrónovou šťávu s cukrem a invertním cukrem a přidejte jako směs do pyré. Pomocí šlehací metličky rozpusťte cukr a přimíchejte pálenku či sirup. Takto připravenou směs dejte na hodinku do chladničky.
- Vložte směs do zmrzlinovače na přibližně 50 minut, dokud neztuhne na krém. Hotový sorbet servírujte do sklenic nebo misek.