Nahlížení do registrů je povinnost

Pokud se rozhodnete požádat si o půjčku, budete muset počítat s tím, že konkrétní úvěrová společnost se podívá na to, jak jste na tom se záznamy v registrech dlužníků. Existuje hned několik registrů dlužníků, kdy každý primárně využívají jiné instituce. V dnešní době je již povinností, aby do registrů nahlížela každá instituce, která poskytuje půjčky. A platí to tak jak pro bankovní, tak už také pro nebankovní společnosti. Pokud tedy máte negativní záznam v některém z registrů, půjčku byste dnes již neměli dostat.

Jak je to s registry dlužníků

Určitou nadějí pro takové klienty je ale fakt, že ne všechny instituce nahlížejí do všech registrů. Na to však určitě nelze spoléhat, protože to není o tom, abychom touto kontrolou proklouzli, ale každý by měl především zvážit své finanční možnosti, zda mu půjčení peněz nezpůsobí v budoucnu problémy, jelikož nebude mít na splátky. Mezi nejpoužívanější registry dlužníků patří:

  • SOLUS
  • NRKI
  • BRKI

Tím nejpoužívanějším registrem dlužníků je hned ten první jmenovaný. Zaměřuje se především na evidenci dluhů v oblastech jako je bankovnictví, nebankovní sektor, ale rovněž zde můžete mít záznam, máte-li dluhy ve vztahu k telekomunikačnímu operátorovi nebo k distributorovi energií. Registr NRKI se zaměřuje na informace o dlužnících v nebankovním sektoru, registr BRKI řeší bonitu a důvěryhodnost klientů v rámci bankovního sektoru.

Benevolentnější jednání u rychlých půjček

Jak jsme tedy již hovořili, úvěrové společnosti ani banky vám dnes bez nahlížení do registrů dlužníků nepůjčí. Ukládá jim to totiž zákon. Výše jsme hovořili také o tom, že ale ne všechny společnosti nahlížejí do všech registrů, a zároveň posuzování případných záznamů může být individuální. Především u rychlých půjček, což může být třeba oblíbená půjčka ihned či mikropůjčky od nebankovních společností. Pokud tedy máte v některém z registrů drobný prohřešek, může se stát, že některé nebankovní společnosti jej přehlédnout. Rozhodně se na to však nelze spoléhat. Charakteristickými znaky těchto rychlých půjček je:

  • Půjčení menšího obnos peněz
  • Krátká doba splatnosti
  • Vysoké sankce

Zpravidla tedy počítejte s tím, že se jedná o úvěrové produkty, kde si můžete půjčit pouze několik tisíc korun. Počítat je potřeba také s velmi krátkou dobou splatnosti, tedy dobou, do kdy je nutné půjčku splatit. Obvykle zde bývají také vysoké sankce za nesplácení. Pokud tedy nebudete dodržovat splátkový kalendář, zaděláváte si na problém. Vždy si proto dávejte pozor na reálnou výhodnost takového úvěrového produktu.

Ochrana před dluhovou pastí

Když hovoříme o výhodnosti, znovu je potřeba zopakovat, že je nutné si půjčovat s rozumem. Půjčit si peníze rozhodně nemusí být nic špatného, zvlášť pokud je to některá výhodnější půjčka. Vždy ale musíte mít na paměti, že jednou budete muset půjčku splatit. Právě zákon, který nařizuje nahlížet do registrů dlužníků je tady mimo jiné pro ochranu těch dlužníků, kteří často padali do dluhové pasti. Řada lidí, kteří se dostávali do problémů se splácením jednoho závazku, to řešili půjčkou další, což je obecně cesta k osobnímu bankrotu a mnoha letům živoření. Aktuální právní úprava se tak snaží znemožnit půjčování peněz lidem, kteří mají jiné nesplacené závazky a problémy se splácením.