Malý byt musí být zařízený účelně a prakticky. Poradíme vám několik chytrých opatření a vychytávek, díky kterým vás přechod z menšího do většího nebude nijak dramatickou změnou.

Kuchyně je nadále srdcem domova

Vaše kuchyně je srdcem domova ať v malém či větším obydlí. V menších prostorách je jen potřeba lépe plánovat, abyste měli dostatečně velkou pracovní plochu, úložné prostory a zachovali pracovní kuchyňský trojúhelník a také se vám sem vešly všechny spotřebiče. Malé bydlení neznamená, že se budete muset zbavit třeba mikrovlnné trouby nebo myčky. Kvalitní dodavatel spotřebičů vám naopak navrhne šikovná řešení na míru. Kuchyňská studia dokáží maximálně využít prostor, který máte k dispozici a poradí také s výběrem vhodných kuchyňských pomocníků.

Na samotě u lesa

Toužíte po klidu, a to může být v menších bytech problém. Ovšem i tady existuje snadné řešení. Vaše vstupní chodba navazující na zbytek bytu nebude pravděpodobně příliš velká, bude sem snadněji doléhat zvuk zvenčí či z vnitřní chodby bytového domu. Kvalitní protihlukové dveře, které jsou zároveň i bezpečnostní, tento problém snadno vyřeší. Jejich interiérová varianta se vám bude hodit i k oddělení jednotlivých místností v bytě. Fyzická blízkost neznamená, že musíte nutně slyšet, co se kde šustne z vedlejšího pokoje. Obzvláště, když je u vás více než jeden obyvatel. Budete tak mít komfort i soukromí. Pohlídejte si, aby váš dodavatel splňoval všechny certifikace, ty jsou zárukou kvalitních a funkčních dveří i jejich dobře provedené montáže.

Pokojíček na balkoně

Pokud máte sice malý byt, ale máte to štěstí, že je jeho součástí i balkon či lodžie, můžete jásat. Možná jste si doposud mysleli, že je budete využívat maximálně na sušení prádla, ale jejich potenciál je mnohem větší! Zasklením získáte novou mini místnost navíc. Můžete si tady třeba vytvořit zimní zahradu a vaši oázu klidu. Zasklení má také další výhody a vychytávky. Osvědčená firma vám jej namontuje snadno během pár hodin, zasklení se dá celé posunout na stranu, což oceníte zejména v létě. Bezpečnostní sklo má také protihlukové účinky a zamezí vnikání prachu a také třeba pylů, což ocení zejména alergici.

Udělej si sám

V malém bytě si můžete také snadno zpříjemnit bydlení vlastními projekty ve stylu ,,udělej si sám” a opticky tak zvětšit vaše místnosti. Světlé barvy dodávají interiéru vzdušnost, podobně je můžete opticky zvětšit i nanesením 3D tapety. To hravě zvládnete sami, stačí se jen dobře připravit. Nejdříve si pořiďte ochranné pomůcky, protože nanesení tapety může být díky lepidlu špinavou záležitostí. V ideálním případě netroškařte a rovnou se oblékněte do jednorázového pracovního oděvu a pořiďte si také všechny potřebné nástroje. Seznamte se s technikou lepení a pusťte se do práce. Třeba takový motiv džungle vás naprosto pohltí a vytvoří ve vašem pokoji nekonečný prostor.