Postupně se na zdech, u země či v rozích rozrůstá plíseň. Na povrchu se objevují zašedlé mapy. Bohužel uvnitř stěn tento nezvaný host doslova prorůstá do hloubky a tam se usazuje. Poté si už můžete všimnout nepříjemného zápachu. Jelikož se plíseň šíří spory, s největší pravděpodobností ji v tomto stádiu už sami vdechujete. Což je zejména pro astmatiky a alergiky opravdu nebezpečné.

Máme pro vás proto několik tipů, jak s plísní i zatuchlinou zatočit a nedat jí během zimy šanci.

Nedejte plísni příležitost pravidelným větráním

Příchod plísně můžete vycítit ještě dříve, než se ve vašich chalupách „rozhodne zabydlet“. Stačí přijít do místnosti a nadechnout se. Pokud cítíte uvnitř vlhký vzduch, je jasné, že tady by se ráda nezvaná mrška uchytila. Naopak proud vzduchu jí vůbec nedělá dobře. Takže staré dobré, a hlavně pravidelné větrání opravdu umí divy. Právě na chalupách je bohužel potřeba větrat trochu více. Nejlépe otevřít všechna okna i dveře a nechat čerstvý vzduch udělat pěkný průvan. Ovšem tato možnost pro vás bude pravděpodobně časově náročná, obzvlášť pokud na chalupu jedete přes půlku republiky. Navíc zatěžuje peněženku, zejména v současné době, kdy cena energií raketově roste.

Jděte na to od základů

V případě, že vlhkost je daná okolím, například podmáčená půda, nebo samotnou nevyhovující stavbou, či nedostatečnou izolací, pak bohužel nepomůže větrání, ale pouze menší rekonstrukce.

Solární větrání i pro chalupy

Dalším řešením proti plísni a vlhkosti na chalupě může být zabudování solárního větrání, které se aktivuje každý slunečný den. Ovšem je potřeba tento systém nainstalovat a zabudovat, aby mohl vhánět ohřátý vzduch do interiéru a vytlačovat tak vlhkost, která se uvnitř hromadí.

Dostupné řešení pro každého

Každodenní potíže s vlhkostí pomůže vyřešit pohlcovač vlhkosti. Nebudete potřebovat ani elektrický proud, a i tak budete mít vlhkost vzduchu stále pod kontrolou.

Pokud už se chystáte chatu či chalupu zazimovat, stačí před odjezdem nainstalovat Ceresit Stop Vlhkosti AERO 360°.

Postavte jej například na okno tak, aby mezi oknem a pohlcovačem bylo minimálně 10 cm volného prostoru. Do horní části vložte tabletu a uzavřete. Funguje stejně jako ostatní pohlcovače Ceresit Stop Vlhkosti na principu speciálních tablet, které okamžitě nasávají vlhkost ze vzduchu a sráží ji v tekutinu, která se shromažďuje ve spodní části nádoby.

Tableta vydrží 1-2 měsíce v závislosti na velikosti místnosti a koncentraci vzdušné vlhkosti. Speciální tablety navíc eliminují zatuchlý zápach a díky esenciálním olejům prostor provoní velmi jemnou, nevtíravou vůní přírody. Výběr je široký – vůně levandulových polí v Provence, vůně rozkvetlé letní louky, nebo jiskrná vůně vodopádů. Je příjemné otevřít dveře své chaty a dýchne na vás svěží vůně.

Pokud ale plíseň do vašich chat již pronikla, je důležité ji co nejdříve zničit například přípravkem Ceresit Stop Plísni.

Aby vás už plíseň ani zatuchlý vzduch v chalupách netrápily.

www.stop-vlhkosti.cz