Otázka, kdy se krbová kamna vyplatí má v posledních týdnech tu nejjednodušší možnou odpověď – vyplatí se vždy, pokud chcete výrazně ušetřit za vytápění. Konkrétní částky se pak odvíjejí od vaší potřeby vytápění. Dlouhodobě platilo, že vytápění krbovými kamny dokáže ušetřit až polovinu ročních nákladů za vytápění, vzhledem k raketovým růstům cen zemního plynu může však být tato úspora ještě podstatnější.

Reálná úspora? Více, než si myslíte…

Uveďme si tedy příklad – obýváme jednopodlažní dům o ploše 100 m2, výška stropu standardních 2,5 metru, celkový prostor je tedy 250 m3. Jde o dobře zaizolovaný prostor, nízkoenergetickou stavbu, počítejme tedy potřebu výkonu 30 W na m3. 30 * 250 = 7500 W.
Optimální jsou tedy pro vás krbová kamna se jmenovitým výkonem cca 7,5 kW. Tento výkon vám nabídnou například krbová kamna Jotul, případně kamna od dalších značek, jako je například český Romotop, Haas+Sohn a řada dalších.

Výše uvedený prostor si pak můžete vytopit buď za pomoci plynového kotle nebo výše zmíněnými krbovými kamny. Spotřeba zemního plynu pak bude činit cca 1 500 m3 ročně, při průměrné ceně 17 Kč za metr krychlový (aktuální k listopadu 2021) pak roční částka za vytápění plynem činí 25 500 Kč. Při vytápění dřevem si pak vystačíme s cca 11,5 m3 palivového dřeva ročně. Při průměrné ceně 1 250 Kč za metr krychlový (aktuální k listopadu 2021) se dopočítáme roční částky 14 375 Kč.

Není potřeba složitých výpočtů, abychom došli zjištění, že v tomto případě by topení palivovým dřevem ušetřilo přes 11 tisíc korun ročně. A to už je suma, která stojí za pozornost – tím spíše, že se jedná o úsporu pravidelnou – každoroční. A přitom stačí tak málo, aby na ní člověk dosáhl…

Stručně řečeno – v okamžiku správně vybraných krbových kamen vás tyto budou hřát v obývacím pokoji, neméně pak v kapse zahřejí ušetřené koruny – a nemusí jich být úplně málo.

Vytápění palivovým dřevem – ale jakým?

Už jsme se tedy shodli na tom, že topení dřevem je fajn alternativou pro zařízení tepla ve vašem obydlí. „Dřevo“ je ovšem celkem široký pojem. Jaké dřevo je tedy ideální do krbových kamen, případně do krbové vložky? Ne každé dřevo je totiž vhodné!

I když budete investovat do kvalitní krbové vložky nebo kamen, nikdy nezajistíte maximální výkon krbu a nízkou spotřebu dřeva, pokud budete používat nevhodné dřevo – každé dřevo totiž vydává jinou výhřevnost, a to díky svému chemickému složení a vlhkosti.

Jaké dřevo zvolit do krbových kamen?

Pro topení v krbových kamnech je dobré použít hned dva druhy dřeva. Tzv. měkké dřevo, jako je bříza, lípa, kaštan, topol, vrba, akát trnovník, akácie, se používá pro podpal. Dřevo vytváří harmonické, ale příliš obnažené plameny s málo jiskřícími uhlíky. Protože hoří rychle, hodí se na zátop nebo rozhoření. Spalování tohoto dřeva zanechává velké množství létavého popílku. Spalování dřeva akátu trnovníku a akácie způsobuje prudké vystřelování uhlíků.

Tzv. tvrdé dřevo se používá po rozhoření ohně a nabídne dostatečnou výhřevnost po dlouhou dobu. Mezi tvrdá dřeva se řadí dub, buk, habr, jasan, dřevěné stromy. Tyto dřeva hoří sálavým plamenem a nechávají rozžhavené uhlíky, ze kterých sálá teplo dlouhé hodiny.

Nevhodné dřevo na podpal

Pro účely vytápění se naopak střežte před chemicky ošetřeným dřevem, železničními pražci, lisovanými dřevotřískovými deskami nebo jinak namořenými či chemicky ošetřenými deskami, které znečišťují komín i ohniště. Vlivem spalování navíc do ovzduší vypouštějí jedovaté látky.

Pozor na vlhkost dřeva!

Jak už bylo naznačeno výše, podstatný vliv na správné hoření má vlhkost dřeva. Proto dřevo, které použijeme do krbu nebo do kamen, musí být alespoň rok proschlé. Ideální varianta je dva roky proschlé dřevo. Navlhlé dřevo má nižší výhřevnost, protože velká část energie je spotřebována na odpaření oné obsažené vlhkosti.

Z vlhkého dřeva se pak uvolňuje velké množství dehtu, dýmu, zatímco pozitivní stránky vizuálního efektu (tj. kouzelně tančící plameny) je téměř eliminovány. Spalování mokrého dřeva navíc způsobuje znečištění žáruvzdorného skla, ucpání komína a zanesení ohniště. Kamna jsou plná dehtu a jejich účinnost je výrazně nižší.