1. Rychlé mandlové kuličky
Milujete aroma rumu a naopak bytostně nesnášíte komplikované receptury? Pak se vám budou rychlé mandlové kuličky tuze zamlouvat. Připravíte je z několika základních ingrediencí a do půl hodiny máte hotovo.
Ingredience (pro cca 20 kuliček)
- 50 g másla
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
- 100 g jemně mletých mandlí
- strouhaný kokos (na obalení)
Postup přípravy
V míse smícháme jemně mleté mandle s cukrem. Ke směsi přidáme povolené máslo s přilijeme rum. Vypracujme stejnorodé těsto. Poznávacím znamením správné konzistence je mírně lepivý charakter.
Z menších kousků těsta tvarujeme kuličky, které na tácu obalujeme v nastrouhaném kokosu. Hotové mandlové kuličky naskládáme do papírových košíčků a uložíme na dostatečně chladném místě, kde ztuhnou.
2. Vánoční fíkové koule
Dejte šanci sladkým fíkům a udělejte radost svým chuťovým pohárkům dalším nepečeným cukrovím. Vánoční fíkové koule se vyznačují typickou sladkokyselou chutí.
Ingredience (pro cca 8 porcí)
- 150 g sušených brusinek
- 200 g vlašských ořechů
- 600 g sušených fíků
- 600 g sušených jablek
- 1 ks citronu
- 6 – 8 lžic medu
- strouhaný kokos (na obalení)
Postup přípravy
Připravíme si větší mísu, ve které vytvoříme těsto z na jemno namletých vlašských ořechů, pomletých fíků, brusinek a jablek. Ke směsi přidáme trochu nastrouhané citronové kůry, šťávu z poloviny citronu a med. Po důkladném promíchání tvarujeme kuličky, které následně vyválíme ve strouhaném kokosu. Cukroví chutná mnohem lépe, když se alespoň na den odleží v chladničce.
3. Mandlové kuličky z marcipánu
Sladkému marcipánu odolá málokdo, na vánoční tabuli by proto neměly chybět ani delikátní kuličky. Vypadají skvěle a chutnají zrovna tak. A ani v jejich případě přitom není důvod k obavám z náročné přípravy. Nemůžete na nich nic pokazit.
Ingredience
- 100 g marcipánové hmoty
- 150 g mandlí
- 50 g rozinek
- 30 g moučkového cukru
- 30 g kakaa
- 2 lžíce mandlového likéru
- 2 lžíce mandlí (na obalení)
- 2 lžíce mandlového likéru (na obalení)
Postup přípravy
V míse smícháme rozdrobenou marcipánovou hmotu, cukr, kakao, jemně nasekané rozinky, mandle (polovinu nameleme na jemno, druhou nasekáme na hrubo) a mandlový likér. Z tvárného těsta vytvarujeme kuličky, které namáčíme v mandlovém likéru a nakonec vyválíme v rozemletých neloupaných mandlích.
4. Koule sv. Mikuláše
Nejlepší patří na konec. Koule sv. Mikuláše je oblíbené nepečené cukroví, které si můžete bez výčitek dopřát již k 6. prosinci a servírovat dětem namísto sladkostí ze supermarketu. Garantujeme vám, že budou prosit, abyste připravili další várku.
Ingredience
- 100 g bílé čokolády
- 150 g mletých lískových oříšků
- 500 g moučkového cukru
- 20 g 100% tuku
- 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
- 5 lžic vařící vody
- pomleté lískové ořechy (na obalení)
- čokoládová poleva (na potření)
Postup přípravy
Moučkový cukr nasypeme na pánev a zalijeme ho vařící vodou. Přidáme k němu čokoládu rozporcovanou na menší kousky a změklý tuk. Zahříváme tak dlouho, než se ingredience rozpustí a vytvoří stejnorodou směs. Poté přilijeme kondenzované mléko a velmi pomalu, za stálého míchání, přivedeme k varu. V momentě, kdy směs zhoustne, odstavíme pánev z plotny.
Jakmile hmota dostatečně ochladne, vsypeme do ní namleté oříšky a vypracujeme z ní kuličky – ideálně o velikosti vlašského ořechu. Ty necháme dochladit a nakonec polijeme čokoládou a zasypeme oříšky či kokosem.
Koule sv. Mikuláše jsou trvanlivé – v krabičce přečkají až do Vánoc. Ale pouze za předpokladu, že je dobře schováte před nenechavci.