1. Rychlé mandlové kuličky

Milujete aroma rumu a naopak bytostně nesnášíte komplikované receptury? Pak se vám budou rychlé mandlové kuličky tuze zamlouvat. Připravíte je z několika základních ingrediencí a do půl hodiny máte hotovo.

Ingredience (pro cca 20 kuliček)

  • 50 g másla
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 100 g jemně mletých mandlí
  • strouhaný kokos (na obalení)

Postup přípravy

V míse smícháme jemně mleté mandle s cukrem. Ke směsi přidáme povolené máslo s přilijeme rum. Vypracujme stejnorodé těsto. Poznávacím znamením správné konzistence je mírně lepivý charakter.

Z menších kousků těsta tvarujeme kuličky, které na tácu obalujeme v nastrouhaném kokosu. Hotové mandlové kuličky naskládáme do papírových košíčků a uložíme na dostatečně chladném místě, kde ztuhnou.

2. Vánoční fíkové koule

Dejte šanci sladkým fíkům a udělejte radost svým chuťovým pohárkům dalším nepečeným cukrovím. Vánoční fíkové koule se vyznačují typickou sladkokyselou chutí.

Ingredience (pro cca 8 porcí)

  • 150 g sušených brusinek
  • 200 g vlašských ořechů
  • 600 g sušených fíků
  • 600 g sušených jablek
  • 1 ks citronu
  • 6 – 8 lžic medu
  • strouhaný kokos (na obalení)

Postup přípravy

Připravíme si větší mísu, ve které vytvoříme těsto z na jemno namletých vlašských ořechů, pomletých fíků, brusinek a jablek. Ke směsi přidáme trochu nastrouhané citronové kůry, šťávu z poloviny citronu a med. Po důkladném promíchání tvarujeme kuličky, které následně vyválíme ve strouhaném kokosu. Cukroví chutná mnohem lépe, když se alespoň na den odleží v chladničce.

3. Mandlové kuličky z marcipánu

Sladkému marcipánu odolá málokdo, na vánoční tabuli by proto neměly chybět ani delikátní kuličky. Vypadají skvěle a chutnají zrovna tak. A ani v jejich případě přitom není důvod k obavám z náročné přípravy. Nemůžete na nich nic pokazit.

Ingredience

  • 100 g marcipánové hmoty
  • 150 g mandlí
  • 50 g rozinek
  • 30 g moučkového cukru
  • 30 g kakaa
  • 2 lžíce mandlového likéru
  • 2 lžíce mandlí (na obalení)
  • 2 lžíce mandlového likéru (na obalení)

Postup přípravy

V míse smícháme rozdrobenou marcipánovou hmotu, cukr, kakao, jemně nasekané rozinky, mandle (polovinu nameleme na jemno, druhou nasekáme na hrubo) a mandlový likér. Z tvárného těsta vytvarujeme kuličky, které namáčíme v mandlovém likéru a nakonec vyválíme v rozemletých neloupaných mandlích.

4. Koule sv. Mikuláše

Nejlepší patří na konec. Koule sv. Mikuláše je oblíbené nepečené cukroví, které si můžete bez výčitek dopřát již k 6. prosinci a servírovat dětem namísto sladkostí ze supermarketu. Garantujeme vám, že budou prosit, abyste připravili další várku.

Ingredience

  • 100 g bílé čokolády
  • 150 g mletých lískových oříšků
  • 500 g moučkového cukru
  • 20 g 100% tuku
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • 5 lžic vařící vody
  • pomleté lískové ořechy (na obalení)
  • čokoládová poleva (na potření)

Postup přípravy

Moučkový cukr nasypeme na pánev a zalijeme ho vařící vodou. Přidáme k němu čokoládu rozporcovanou na menší kousky a změklý tuk. Zahříváme tak dlouho, než se ingredience rozpustí a vytvoří stejnorodou směs. Poté přilijeme kondenzované mléko a velmi pomalu, za stálého míchání, přivedeme k varu. V momentě, kdy směs zhoustne, odstavíme pánev z plotny.

Jakmile hmota dostatečně ochladne, vsypeme do ní namleté oříšky a vypracujeme z ní kuličky – ideálně o velikosti vlašského ořechu. Ty necháme dochladit a nakonec polijeme čokoládou a zasypeme oříšky či kokosem.

Koule sv. Mikuláše jsou trvanlivé – v krabičce přečkají až do Vánoc. Ale pouze za předpokladu, že je dobře schováte před nenechavci.