My vám na všechny tyto otázky rádi odpovíme. V tomto článku vysvětlíme funkčnosti a specifika elektrovozů na příkladu nejnovějšího modelu z dílny ŠKODA, který dostal název Citigoe iV.

Rychleji a na delší vzdálenosti

Automobilky neustále pracují na zlepšení dojezdové vzdálenosti a sériově vyráběné elektrovozy již běžně na jedno nabití ujedou více než 200 kilometrů. Hodí se tak nejen na krátké městské cesty do práce, ale zvládnou i delší výlety. Nová ŠKODA Citigoe iV na jedno nabití ujede až 252 kilometrů.

Dojezd vozu závisí na různých parametrech, jako je zvolený režim nebo styl jízdy. Pokud chcete dojezd maximalizovat, můžete zvolit speciální šetřící režim. Ve voze Citigoe režimy ECO a ECO+ nastaví vůz tak, aby omezily spotřebu energie a prodloužily dojezd. To má ale také návaznost na funkčnost některých prvků ve voze, jako je funkčnost klimatizace. Druhým užitečným systémem zvyšujícím dojezd je systém rekuperace brzdné energie, kdy automobil při brždění znovu vyrábí energii a vrací ji zpátky do baterie.

Častou obavou zmiňovanou v souvislosti s elektrovozy bývá výkon motoru a od toho se odvíjející rychlost vozu. Zmiňovaný model ŠKODA bez problému dosáhne na 130 kilometrů v hodině, díky čemuž můžete vyrazit i na dálnici.

TIP: Chtěli byste se svým novým elektrovozem odjet ještě dnes? Vyberte si z nabídky skladových vozů ŠKODA, které získáte ihned a za výhodnou cenu.

Elektrovozy pro každého

Stejně jako původní vůz ŠKODA Citigo se spalovacím motorem, tak i jeho elektrifikovaná verze Citigoe iV patří mezi velmi praktické agilní vozy, které se ideálně hodí do městského provozu. Má menší rozměry, díky nimž můžete bez problému projíždět centrem a parkovat v úzkých uličkách. Přitom se pyšní kufrem s kapacitou 250 litrů, v případě potřeby ho navíc můžete rozšířit sklopením zadních sedadel, čímž získáte skvělých 923 litrů.

Schopnosti elektrovozů se již rozšířily natolik, že mohou s přehledem nahradit váš současný vůz se spalovacím motorem, a to jak na cestách do práce nebo na nákupy, tak na víkendových výlety s dětmi nebo při převozu menšího nákladu.

Za chvilku nabito

Vůz Citigoe iV můžete nabíjet na klasické dobíjecí elektrostanici, stačí připojit kabel na místě, kde mají jiné vozy otvor do nádrže na palivo a počkat na dobití. Nejvýhodnější jsou pro vás stanice umožňující rychlé nabíjení na stejnosměrný proud, na nichž vozidlo budete mít nabité na 80 % za pouhou hodinku. Toto nabíjení je proto nejlepší variantou na delší cesty – uděláte si přestávku na oběd, a když se vrátíte, budete mít auto připravené na další jízdu.

Pro spoustu řidičů je ale dobrou zprávou především to, že je možné využít nabíjení také z klasické elektrické zásuvky, kterou máte i doma v garáži. Nabíjení bude trvat déle než na běžné elektrostanici, za cca 12 hodin ale můžete vyjet „s plnou nádrží".

TIP: Před cestou se podívejte, kde si můžete svůj vůz nabít. Na mapě dobíjecích stanic najdete jak běžné dobíjecí stanice, tak stanice umožňující rychlé nabíjení.