Zařezávající komínky trik a košil ve skříni jsou jistě nejen důsledkem vojenského drilu. Uvítali bychom je všichni, ale skládání zejména u košil s dlouhým rukávem tak, aby vydržely vyžehlené a krásné, je oříšek. Přitom je to velmi snadné, stačí jen zručnost a trénink.

Vše ostatní najdete v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Způsoby skládání

Existují rozdíly v tom, jak složit dámské tílko, tričko s krátkým rukávem, dlouhým rukávem nebo halenku. O dětských věcech ani nemluvě. Účelem pěkného skládání je nejen upravená skříň, ale i to, aby na nás triko nevypadalo zmačkaně a neupraveně.

Samotné skládání je možné provést hned několika způsoby, běžné je přehnutí rukávů v ramenou a jejich uložení s okrajem trika a pak následné složení hlavní části, dle její délky, většinou na třetiny. Podobně postupujeme i u triček k krátkým rukávem. U malých trik, letních crop-topů nebo oblečení batolat pak často stačí jen přehnout na půl a rukama uhladit.

Obvyklý dlouhý postup

Položte tričko před sebe lícem dolů a uhlaďte ho. Narovnejte tělo a rukávy a srovnejte všechny záhyby a pomačkání. Ke skládání můžete použít jakýkoli čistý rovný povrch, například stůl, postel nebo podlahu.

1. Přeložte košili na polovinu tak, aby rukávy dokonale lícovaly. Jednu stranu přeložte, aby se setkala s druhou, a to tak, aby se obě strany vzájemně zrcadlily. Můžete skládat buď zleva, nebo zprava, jak chcete.

2. Oba rukávy přeložte k sobě, aby vznikl trojúhelníkový tvar. Když rukávy jednou přeložíte dozadu, držte je přitisknuté k sobě. Druhý přehyb proveďte nad lokty v opačném směru, abyste vytvořili trojúhelníkový tvar. Ujistěte se, že oba rukávy přiléhají k tělu trička s dlouhým rukávem a vytvářejí 1 dlouhý obdélníkový tvar.

3. Obdélník rozložte na poloviny nebo třetiny, aby se vám vešel do zásuvek nebo polic. Začněte u spodní části trička a přeložte ho do menšího obdélníku. Pokud chcete košile v zásuvkách skladovat nastojato pro snadnější přístup, použijte techniku třetin. Pokud košile ukládáte na polici, použijte techniku půlení.

Dávejte pozor na to, abyste na polici nenaskládali příliš mnoho košil, protože pak bude obtížnější vytahovat košile na dně stohu. Snažte se na polici naskládat maximálně 3-4 košile.

Hotovo za tři sekundy!

K postupu, který na první pohled vypadá jako hlavolam, prakticky nic nepotřebujete. Pouze vyžehlené triko a rovný povrch, lícem nahoru. Tato metoda funguje s jakýmkoli trikem, s límcem i bez, s krátkým i dlouhým rukávem a s polokošilí i košilí s krátkým rukávem.

1. Položte vyžehlené triko na rovnou podložku.

2. Představte si pomyslnou čáru zhruba uprostřed mezi vrškem a spodkem trika.

3. Představte si druhou čáru mezi středem a vnějším okrajem, podélně.

Triko tak rozdělíte někde v polovině délky a pak zhruba ve čtvrtině šířky – viz video.

4. Tam, kde se čáry protnou, bude bod A. Horní bod bude bod B a spodní bod C.

5. Začnete tím, že uchopíte triko levou rukou v bodě A a pravou rukou v bodě B.

6. A teď přijde to hlavní: Pravou rukou přes levou zvednete bod C.

Bez videa je tato pomůcka nejasná, ale video vám vše hned objasní.

7. Potom rychle rozmotáte ruce a triko o podložku dosložíte.

Pokud s tím máte stále problémy, ujistěte se, že před provedením švihu vezmete ruku, která je v horní části košile, a vezmete ji ZA ruku, která drží střed, a ne před ní.

S trochou praxe je možné zvládnout vše už za dvě sekundy.

Zdroj: Youtube

Zdroje:

www.wikihow.com, www.youtube.com/watch?v=An0mFZ3enhM, www.youtube.com/watch?v=uz6rjbw0ZA0