Stále houbaříte, i přestože v některých lokalitách udeřily přízemní mrazíky? Podle mykologů byste měli být opatrní. Po konzumaci hub, jež zmrzly a roztály, vám hrozí zažívací potíže nebo přímo otrava. Proto odborníci doporučují sledovat počasí v dané lokalitě, kam za úlovky chodíte. „Plodnice obsahuje hodně vody a moc nevydrží. Slabý mráz přežije a pokud přemrzne jednou a krátce, tak se toho moc nestane. Strukturu ztratí po opakovaném přemrznutí," vysvětluje Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Narušené houby napadají bakterie, plísně a začínají je rozkládat. V houbách vznikají toxické látky, dochází ke kvašení cukrů, úbytku bílkovin a houba se stává zdravotně závadnou.

Přemrzlá houba

„Přemrzlé houby poznáme podle toho, že jsou celkově zavadlé, jejich okraje jsou nahnilé. Především je změněna barva plodnice. Její textura není typická, čili houby pak dostanou spíše našedlou barvu,“ radí odbornice z pražské mykologické poradny Anna Švecová. Jakmile vezmete přemrzlou houbu do ruky, může být měkká a mírně zapáchat. Přízemní mrazíky často špatně snášejí námi oblíbené houby, jako jsou hřiby, bedly, ale i podzimní sluky svraskalé.

Související články

Nejhorší houbařská sezóna

Podle mykologů je letošní houbařská sezóna nejslabší za poslední desetiletí. Jako příklad si berou měsíc září, který představuje hlavní houbařské období v roce. První polovina sice byla na úlovky bohatá, v druhé polovině ale začalo pro nedostatek vláhy hub ubývat. Podobně je na tom i říjen. Možná proto někteří nadšenci sbírají i houby, které nejsou úplně v kondici. Mykolog Aleš Vít však nabádá k trpělivosti. „Pokud se situace zlepší a zaprší, mohou ještě vyběhnout hřiby smrkové, hřib hnědý, hřib žlutomasý a potom ty typicky podzimní houby, jako jsou čirůvky, strmělky nebo penízovky,“ vypočítává Malý.

Zimní houby

Pokud se hub a houbaření nechcete vzdát, zkuste se přeorientovat na ty plodnice, kterým mráz nevadí. „Ze zimních druhů je nejznámější penízovka sametonohá nebo hlíva ústřičná. Ty přežijí do minus tří až čtyř stupňů i opakovaně,“ vyjmenovává mykolog Jaroslav Landa. Rostou však i nebezpečné houby jako smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová. Tu si můžete splést s opeňkou měnlivou. V podzimním období si dejte pozor i na jedovaté druhy čirůvek, pestřece nebo čechratky podvinuté.

Zdroj: www.novinky.cz, www.blesk.cz/sezona, www.blesk.cz