I u nás se prodávají kokosové ořechy, které jsou po obvodu naříznuté, takže když je upustíme na tvrdou zem, skořápka praskne a snadněji se dostaneme k obsahu. Ale my ji dořízneme, čímž vyloučíme riziko, že by praskla jinde.

Ořech postavíme na vhodnou plechovku, aby se nekutálel, a vyznačíme třetiny obvodu, vždy shodně na jedné i druhé půlce. Je lepší vrtat do plného ořechu, protože je těžší, a tedy stabilnější, než by byly samostatné prázdné půlky. Vyvrtáme jeden otvor skrz dužinu, ořech pootočíme, aby byl nad skleničkou, a vyvrtáme dva otvory na protilehlé straně, rovněž skrz dužinu. Tím se uvolní podtlak a všechna tekutina vyteče. Pak teprve vyvrtáme zbývající otvory a provrtáme i budoucí dno, aby v krmítku nezůstávala dešťová voda.

Skořápku po narýsované čáře prořízneme kolem dokola, poté zoubkovaným nožem rozřízneme dužinu, kterou z obou půlek vydlabeme. Smyčkou navlékneme na spodní část provázky, uzlíky vymezíme, jak vysoko nad ní bude stříška. Tu ukotvíme dalším uzlíkem. Všechny tři svazky provázku ve stejné vzdálenosti zakončíme uzlem, za který krmítko pověsíme a dalším provázkem nebo drátkem zajistíme proti větrným poryvům.

Zdroj: Časopis Receptář